Érdekli? | 2021.07.20.

Régi szelíd esték – 8. Carménère

Régi szelíd esték – 8. Carménère Carménère ültetvény Chilében

Dlusztus Imre sorozata

 

Maul Zsolt fűszertűzijátéka a D’Art Maul. A syrah eleve buján fűszeres, az érett kékfrankosnak van egy borsos-konyakmeggyes aromája, és ezt dobja meg az eredetileg bordeaux-i, kihaltnak vélt, aztán Chilében újra előtűnő carménère. A magyar borászokat erősen jellemzi ez a kíváncsi szertelenség, nekik a gazdag magyar szőlőválaszték sem elég. Maul elhíresült mondása – „nem tudom, mit szeretek jobban, az élvezet hajszolását vagy a hajsza élvezetét” – alapján úgy is fogalmazhatunk, hogy a magyar borászok vagy kíváncsi szertelenséggel vagy szertelen kíváncsisággal fordulnak a kiválasztható, honosítható, újra felfedezhető szőlőfajtákhoz. 

Az mondjuk tény, hogy kékszőlőben nincs annyi választási lehetőség, mint fehérben, és kevés olyan magyar szőlőfajta jött elő a múlt homályából, mint a fekete járdovány, vagy a fekete leányka, mégis kissé szokatlan, hogy egészen Bordeaux-ig ballagnak el borászok ahhoz, hogy megújító energiára leljenek. Na jó, Bordeaux mégis csak a borászok Mekkája, hogy puffantsak egy képzavar-gyanús bonmot-t.  

Mindenesetre a carménère is itt van köztünk. Nem tudom mit szeretek jobban, az élvezet hajszolását vagy a hajsza élvezetét.”

Hozzászólások

Jelenleg még nem szólt hozzá senki ehhez a cikkhez. Legyen Ön az első hozzászóló és ossza meg velünk a véleményét!

+ Új hozzászólás