Érdekli? | 2021.07.19.

Régi szelíd esték – 6. A pintes

Régi szelíd esték – 6. A pintes A pintes

Dlusztus Imre sorozata

A pintes a legősibb magyar fajták egyike, amelyről sokáig azt hitték, elpusztította a 19. század végén tomboló filoxéravész. Ám 1968-ban a Mecsek lábánál, a cserkúti öreg szőlőkben ismét rátalált Németh Márton kutató, a világ egyik legjelentősebb szőlőfajta szakértője, akinek Ampelográfiai albuma alapmű. A szőlő nevére akkor már senki sem emlékezett, a modern keresztelő feladatát Kiss Ervin, a Badacsonyi Szőlészeti-Borászati Kutatóintézet akkori vezetője vállalta magára. A pintes a bőtermőségre utal, hiszen a fajta egy hagyományos tőkén képes akkora mennyiséget érlelni, amennyiből egy pint, vagyis 1,6 liter bor készíthető.

„Akár egy régi–antik költő, aki mindent tud, és mindent lát, és mindent visszatükröz: a Pintes is jól hátranyúlva az időben az elszállt dicsőséget hívja elő. Éspedig eme tovatűnni látszó végtelenben egy hajdan volt űrmértéket emleget” – írja róla Ambrus Lajos.

Nem sokkal később hivatalosan is elismerték a fajtát, és az ország több pontján - így Zalaszentgróton is – törzstelepet létesítettek, összesen 12 hektáron. Ebből mára 1,2 hektáros terület maradt, a Szentgróthoz tartozó Csáfordon, a Vinum Veress Pincészet tulajdonában.

Itt található a világ összes pintese.

Talán ennél is fontosabb, amit Péter Árpád fogalmazott meg: „Ez a szőlő tartalmaz olyan hatóanyagot, amelyet a svédek szintetikusan állítottak elő, a madárinfluenza elleni gyógyszer egyik hatóanyagaként. A kutatások összegzése szerint a pintes szív- és érrendszeri problémák, valamint a stroke megelőzésére ajánlott. Ez a speciális, egyedi, a fehérborokra nem jellemző polifenol összetételének köszönhető. A szabadgyökfogó – vagyis daganatellenes – hatása is kifejezetten kedvező. Mértékletes fogyasztása pedig a cukorbetegeknek is segít, megelőzésre és a gyógyszeres, inzulinos kezelés mellé is ajánlott. Napi 1-2 deci elfogyasztás pozitív változást hoz.”

A történetben az a szép, hogy magáról a pintesről, történetéről, eredetéről senki nem tud semmit, valójában Németh Márton fedezte fel mint a többitől jól elkülönülő, genetikailag másnak mutatkozó szőlőnövényt, ami csodákra képes.

Irány Csáford!

Hozzászólások

Jelenleg még nem szólt hozzá senki ehhez a cikkhez. Legyen Ön az első hozzászóló és ossza meg velünk a véleményét!

+ Új hozzászólás