Érdekli? | 2021.07.19.

Régi szelíd esték – 5. A fekete leányka

Régi szelíd esték – 5. A fekete leányka Balla Géza, Sziklabor

Dlusztus Imre sorozata

Az anyaországi borkedvelőknek Balla Géza ópálosi (Arad-hegyaljai, Ménesi borvidéki) borász hozta el a fekete leánykát, majd ezt az élményt fejelte meg a Recas Borászat. Utóbbi Temesvártól 40 kilométerre keletre, Temesrékason működik ezer hektáron gazdálkodva. Ausztrál tulajdonosa, világszínvonalú technológiája és ausztrál főborásza van. 

Kétezer évvel ezelőtt a mai Erdély területén már létezett Fehér- és Fekete Leányka. Azonban míg a Fehér Leányka Magyarországra is átkerült – és később a Kövérszőlővel történt keresztezés során létrejött Királyleányka szintén -, addig a Fekete Leányka megmaradt az erdélyi területeken. (A Kövérszőlő szintén erdélyi eredetű, amelyet mostanában újra felfedeznek Tokajban – a szerk.)
Manapság a világ borfogyasztói a helyi fajtákra kíváncsiak, így óriási az érdeklődés a Fekete Leányka iránt. A világhírű borszakíró, Jancis Robinson az egész román borkínálat legszebb tételeként jellemezte a Recas pincészet La Putere Fekete Leánykáját. Az sem véletlen, hogy Romániában a legtöbb új telepítésű szőlő Fekete Leányka.

Hozzászólások

Jelenleg még nem szólt hozzá senki ehhez a cikkhez. Legyen Ön az első hozzászóló és ossza meg velünk a véleményét!

+ Új hozzászólás