Érdekli? | 2021.07.19.

Régi szelíd esték – 4. Fekete járdovány

Régi szelíd esték – 4. Fekete járdovány A Gere Fekete járdovány

Dlusztus Imre sorozata

2004-ben jelent meg A szép magyar bor című könyvem, amelyben Villánynál járva ezt írtam: „A 19. század végén pusztító, az egész európai borászatot szétrágó filoxéravész előtt ma már kevésbé ismert szőlők is meghonosodtak e tájon (fügér, járdovány, tökösfehér, spanyol és gyűdi fehér).” Levéltári forrásban olvastam, akkor úgy éreztem, hogy rendben is volnánk a tényekkel. Később aztán meg kellett tudnom, hogy Villányban a fekete járdovány élt, a fehér járdovány pedig egészen elterjedt szőlőfajta volt.

Néhány éve a Centrál Kávéházban borbemutatón találkoztam Gere Attilával, s mivel volt egy kis időnk a kezdésig, leültünk egy kávéra. Szóba hoztam a fekete járdoványt, mert ő épp abban az évben telepítette, amikor az én könyvem megjelent. És szóba hoztam a fügért is, mondván, azt is kipróbálhatná. „Fügér Villányban? Ne bolondítsál!” Addig-addig erőlködtem, hogy még ott felhívta Kozma professzort Pécsett, a kutatóintézetben. Jól hallottam a választ: „Persze, hogy volt fügér, a fajtagyűjteményünkben meg is tudod nézni.” Én is rákerestem utóbb, abban a bizonyos fajtagyűjteményben a 486-os sorszám alatt ott van a fügér. A fekete járdovány a 614-es sorszám alatt fut.

Ami a Gere-féle fekete járdoványt illeti: Természetesen a pécsi kutatóból került a Csillagvölgy és az Ördögárok-dűlőkbe. 2018-as forgalmi (értsd: csak a háznál kapható) tételét hordóban érlelték. Tanninban gazdag, fűszeres, bíbor árnyalatú, lilás szegélyű bor. Fekete ribizli és meggy, feketekávé és édes fűszerek, príma bor, versenyképes a nagy szőlőmárkákkal. Jelen esetben a nagyhordós érlelés tölgyes aromákat kölcsönöz a bornak. Nagyon szerettem nyamnyogni rajta a Crocusban, Schubert Vili és Marosi Ádám öttusa világbajnok tartott velem. Vilinek nem volt új, de Ádám teljesen beindult, kért is egy somlói galuskát, és igaza volt! Az édes íz érzet ott volt a nyelvünkön: érett tannin, boldogság.          Vakkóstolással bárki becsapható, mondjuk, hogy Takler kékfrankos válogatása vagy Lőrincz György újfahordós bikavére – ha lesz is ellenkezés, 99 százalék esélytelenül küzd majd a beazonosítással.

Hogy mi a szép a dologban? Az, hogy Gere Attila jóvoltából egy igazi kincs született újjá. Tanuljuk meg: fekete járdovány.

Hozzászólások

Jelenleg még nem szólt hozzá senki ehhez a cikkhez. Legyen Ön az első hozzászóló és ossza meg velünk a véleményét!

+ Új hozzászólás