Hír | 2011.12.13.

Páva és Sessio

Páva és Sessio Konyári Páva 2009
2011.12.13. Jól ismert és jól csengő nevek a balatonlellei Konyári Jánostól.

Konyári János értékelése: ?2011 gyönyörű szép, fantasztikus évjárat, 2009-hez hasonlítható, bár 2011-nél a fehérek savai jobban megmaradtak, mint 2009-ben. A szüretet jól jellemzi, hogy két héttel előbb kezdtük az átlagosnál. Az összes bor gyönyörű, nem tapasztaltam ilyet, mióta ezzel foglalkozom.?

Mivel jelentős borász mondja, érdemes megjegyezni a szavait.

Most kerül forgalomba a 2009-es Páva. A pincészet emblematikus bora vörös házasítás 60% cabernet sauvignon, 25% franc, 10% petit verdot és 5% merlot felhasználásával. Az összetétel klasszikus bordeaux-i, amit meg kell magyaráznunk, mivel ezt a kategóriát a két sauvignon és a merlot cuvée-ire szoktuk alkalmazni. Csakhogy Bordeaux-ban petit verdot nélkül alig készül bor, mivel az ottani vörös mindig házasítás és ebben ott a helye a ?kicsiverdónak?, lévén ez frankofón kérdés.

A Pávát nem mellesleg a modernkori borászat egyik legszebb és legelegánsabb borának tartják mértéktartó szakírók.

Szintén a napokban debütál a Sessio, ugyancsak 2009-ből. Ez a pincészet másik legendás bora, nevét egy középkori oklevélből kapta, jelentése: az apátság vincellérházaihoz tartozó külső szőlőtelek. A 2009-es Sessio szinte tiszta merlot, egy kevés (10%) cabernet francn-al.

2011-ben minden korábban megismert borféleség készülni fog, erre 2010-ben nem volt lehetőség. ?Persze ezt még nem lehet teljes biztonsággal kijelenteni, meg kell várni, hova, és hogyan fejlődnek a borok? ? korrigálja önmagát Konyári János.

Ősszel bővült az erjesztő kapacitás a megfelelő tartályokkal, melyek nagyban segítik a szüret szervezését. Megtörtént a szokásos hordóberuházás is. A pince építésekor a gravitációt hívták segítségül a balatonlellei Kishegyen, ahol a gravity flow technológia érvényesül: a szőlő saját súlyánál fogva, szivattyúzás nélkül megy keresztül a feldolgozási folyamaton.

?Terveink között szerepel a palackos érlelő raktár bővítése. Itt egy olyan tágas, jó hőmérsékletű termet kívánunk létrehozni, ahol a lehető legoptimálisabb feltételeket tudjuk biztosítani a fekve érlelt borok tárolására. Az építési engedély már megvan, de csak jövő tavasszal kezdjük meg a munkálatokat? ? zárja beszámolóját a nagy borok mestere.

Hozzászólások

Jelenleg még nem szólt hozzá senki ehhez a cikkhez. Legyen Ön az első hozzászóló és ossza meg velünk a véleményét!

+ Új hozzászólás