Hír | 2021.12.06.

Pálffy-aranyak a világ legnagyobb borversenyeiről

Pálffy-aranyak a világ legnagyobb borversenyeiről Kilátás a Balatonra

2021.12.06. Készülnek rá, bár még nem tudni biztosan, hogy a járványhelyzet miatt megrendezhetik-e a Köveskáli Furmint-napokat 2022 februárjának utolsó hétvégéjén. A rendezvény kezdeményezője a köveskáli Pálffy Gyula, aki Fekete-hegyi dűlőiben 2006-ban kezdte el visszatelepíteni a filoxéra pusztítás előtt a Káli-medence egyik fő fajtájának számító, ám addigra nyomokban sem fellelhető furmintot, amiből 2009-ben szüretelték az első termést. Fél hektárral kezdődött, mára két hektárra nőtt a furmint részarány a 18 hektáros Pálffy-birtokon, ahol 2007-ben kezdték el az organikus gazdálkodást, és megtalálható a környék összes fő fajtája, a legjellemzőbb fehérek: az olasz- és rajnai rizling, a szívügyükké lett furmint, a juhfark, a szürkebarát és a tramini; a vörösek közül pedig a cabernet sauvignon, a kékfrankos, a pinot noir és a syrah.

A terroir kiváló adottságaira alapozó organikus termesztéssel és vegyszermentes, spontán erjesztéssel készített boraikkal nemzetközi szinten is szép eredményeket érnek el évek óta, idén pedig mondhatni kategóriát ugrottak. Három-három borukat ismerték el aranyéremmel az OIV (International Office of Vine and Wine), a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Hivatal égisze alatt megrendezett és a világ legnagyobb borászati seregszemléi között számon tartott Berliner Wein Trophyn, illetve novemberben ennek egyre nagyobb presztízsű, a kontinensen egyedülálló társrendezvényén, a koreai Daejeon-ban rendezett Asia Wein Trophyn – tudtuk meg a Pálffy szőlőbirtok és pince tulajdonosától.

„A Külgazdasági és Külügyminisztérium az Agrármarketing Centrummal közösen szervezte a részvételt a rendezvényeken, ami a pandémia miatt tavasszal elmaradt düsseldorfi ProWein, a világ egyik legnagyobb bormustrája helyére lépett. A meglévő észak-amerikai és lengyelországi, valamint az alakuló svájci kapcsolataink mellett szeretnénk további külpiacokat szerezni, ezért volt fontos, hogy ott legyünk, a hét-hét beküldött mintával nyert három-három aranyérem pedig nyilván nem hátrány, s Berlinben ennek folyományaként már ígéretes megbeszéléseket is folytattunk” – összegezte a boros szakma két világeseményén szerzett tapasztalatait Pálffy Gyula.

Aki nem csak igényes termékeivel vívott ki magának vezető szerepet a Káli-medence borászai között, de közösségszervező tevékenységével is. A már említett Köveskáli Furmint-napok létrehozása, szervezése mellett pincéjével a köveskáli Gasztrofalu egyik oszlopa és a Balatoni kör alapító tagja, mindezeken túl a kevésbé látványos, ám mindennapi tevékenységéhez tartozó ökogazdálkodásával és -szemléletével rendkívül jelentős szerepet tölt be a Fekete-hegy további romlásának megállításában, kultúrtájként való megőrzésében. (M. I.)

Hozzászólások

Jelenleg még nem szólt hozzá senki ehhez a cikkhez. Legyen Ön az első hozzászóló és ossza meg velünk a véleményét!

+ Új hozzászólás