Hangsúly | 2021.07.17.

Nyár van, villámló meleg 8. Simkó

Nyár van, villámló meleg 8. Simkó A család

2021.07.17. Ilyenkor a pincébe menekül az ember. Laptop, bor, pohár. Elindulnak a gondolatatok. Dlusztus Imre minisorozata

Tizenkét évvel ezelőtt egy borértő miskolci barátom vitt el Sárospatakra kóstolni. Az Evinort ismertem a díszes üvegeiről, de rendes borissza nem ilyenekből tájékozódik. Szóval leültettek a hűvös pince kóstolótermébe, Simkó Sándor, a gazda épp nem ért rá, és hoztak egy bort kommentár nélkül. Illatra aszú, szájban száraz: szamorodni lehet. A borvidéken ebből az egyetlen tételből meg lehet mondani, hogy mit ér a pincészet. Ha pedig a betérő azonnal tudja, hogy száraz szamorodnival kínálták, akkor a borász is tudja, mit ér a vendég.   

„Egy széles kóstolósor általában arra jó, hogy a tapasztalt borértő képet kapjon a borászatról, az élményre vágyó borivó pedig kiválassza a neki legjobban tetsző 2-3 fajtát, ám az Evinornál valahogy megbicsaklik a rend: a borok egytől egyig nagyon rendben vannak, legyenek szárazak, édesek, aszúk, szamorodnik vagy fajtaborok, s végül az ember legszívesebben elölről kezdené az egészet. Azt azért hozzáteszem, hogy ilyen tömör szerkezetű, erőteljesen, de nem tolakodóan botrytises, mégis egyszerre diós és gyümölcsös szamorodnit (1999-es évjárat) alig találni. Nagyon komoly szaktudás van itt, a vár tövében” – írtam 2009-ben.

Aztán nemrég egy kedves kollégám Simkóéknál járt és hozott nekem egy palack szamorodnit 2016-ból. Ajándék lónak nem nézzük a fogát, mégis, miután megízleltem, fölmentem a honlapjukra, hogy mennyibe kerülhet ez a remek darab. Magamban 3500-4000 forint közé tettem. Aztán nagyon megdöbbentem, hogy el lehet hozni 1390 forintért. Aranysárga, finomszerkezetű, enyhén citrusos, birsre emlékeztető finomság – rozéárban.

Hozzászólások

Jelenleg még nem szólt hozzá senki ehhez a cikkhez. Legyen Ön az első hozzászóló és ossza meg velünk a véleményét!

+ Új hozzászólás