Hangsúly | 2021.07.17.

Nyár van, villámló meleg 7. Maul

Nyár van, villámló meleg 7. Maul Creator

2021.07.17. Ilyenkor a pincébe menekül az ember. Laptop, bor, pohár. Elindulnak a gondolatatok. Dlusztus Imre minisorozata

Napnyugta után Maul. A Creator. De kell hozzá egy előbeszéd. A sokarcú, gazdag Villány robosztus vonulatának képviselője Maul Zsolt. Ha jól megnézzük, ezen az oldalon még Bock József és a Vinatus határozható meg, s ha úgy kalkulálunk, hogy a borvidéken közel száz borászat tölti le és forgalmazza palackban a borát, ez a hármas épp 3%, bár a hatásuk jóval nagyobb. Zsolt a családi örökséget több mint két évtizede viszi tovább főállású borász vállalkozóként. Az 1999-ben indult borászatot az akkor mindössze 20 éves tulajdonos kicsiny, 1,5 hektáros családi birtokon kezdte. Kizárólag családi segítséggel, mindenféle szakmai képzés nélkül vágott bele a munkába, majd 2002-ben elvégezte a borászati szakiskolát, négy év múlva szerződtette Ruppert Ákost, a jó nevű szőlészt, aki maga is kiváló borász. 

A 2006-os Latorral lépett át a villányi tehetségek táborából a Villánynál is távolabbra ható profik közé. Szenvedélyes profi, tenném hozzá gyorsan. Ez a színtiszta cabernet franc abban az öltözetben jelent meg, amit csak Villányban képesek szabni. Nem is a fekete szín mondatja ezt, hanem az elegáns ruha illata: az erdei szeder, a ribizli és a kinyitott fűszeres fiók gazdag együttese, ami szabályosan rátört a kóstolóra. A magas alkohol nem is foglalkoztatta az embert, sokkal inkább a pohárból áradó gazdagság. Buja volt ez a bor vagy csak kihívó? Ki tudja.

A borturistáknak felhívnám a figyelmét arra, hogy a borsor újvilági stílusú sauvignon blanc-nal és tűélesen összerakott, az átlagosnál zömökebb kékfrankos rozéval nyit. Zsolt a portugieser (oportó) fajtától elhatárolódik, mivel eladhatatlannak tartja. Villányban egyébként sem vett volna részt a RedY programban. Hogy nem értek vele egyet, az egyikünket sem zavar. 

A sorban ezután egy fűszertűzijáték következik, a D’Art Maul. A syrah eleve buján fűszeres, az érett kékfrankosnak van egy borsos-konyakmeggyes aromája, és ezt dobja meg az eredetileg bordeaux-i, kihaltnak vélt, aztán Chilében újra előtűnő carménère. A Seraf (2018) cabernet sauvignon és merlot sűrű, csipkebogyós-málnás cuvée-je. A Dániel (2017) cabernet franc és merlot egyszerre gyümölcsös, koncentrált, dohányos és tanningazdag házasítása. 

A Creator (2018) új nézőpontba helyezi a kékfrankost. Ezt a fajtát sokan és sokszor lenézték, köztük olyan nagyságok is, mint Hugh Johnson borszakíró, aki Borkalauzában azt írta, hogy közepes bort ad. Fájt olvasni, amikor a szöveget a kiadó kérésére szerkesztettem. Mert a fajta a Kárpát-medencében kinyílt és megmutatta a gazdagságát. Franz Weninger balfi szőlőivel jelölte ki az irányt, azután Szekszárdon Takler Ferenc kezében nyílt ki, mint egy súlyos szirmú rózsa. Hála Istennek többen bizonyítják, hogy a fajta felveszi a versenyt akár a merlot-val is, de a Creator egy emeltebb szint. Döbbenet.

Hozzászólások

Jelenleg még nem szólt hozzá senki ehhez a cikkhez. Legyen Ön az első hozzászóló és ossza meg velünk a véleményét!

+ Új hozzászólás