Hangsúly | 2021.07.17.

Nyár van, villámló meleg 6. Kamocsay

Nyár van, villámló meleg 6. Kamocsay Kamocsay Ákos

2021.07.17. Ilyenkor a pincébe menekül az ember. Laptop, bor, pohár. Elindulnak a gondolatatok. Dlusztus Imre minisorozata

Kamocsay olaszrizlingje került a kezembe. Marcel Proust harapott így bele a süteménybe (À la recherche du temp perdue), indított el egy folyamot, ám az enyém nem lesz hétkötetes: A Neszmély Hilltop Borászat stílusteremtő munkát végzett el és végez ma is. Kamocsay Ákos múlhatatlan érdeme, hogy százezreket nevelt rá (nem középiskolás fokon) a minőségi, jó ivású borokra úgy, hogy egy egészen széles fajtagyűjteményt adott át tanulóinak palackos kiszerelésben. Harminc éve készülnek ezek a hibátlan, ivásra felszólító, nagyon szép savszerkezetű, gyümölcsös tételek. Természetesen a termőtájra jellemző a választék: Irsai Olivér, olaszrizling, cserszegi fűszeres, chardonnay, sauvignon blanc, pinot noir, merlot (utóbbi kettőből rozé is készül), valamint a sort kiegészítő Gyöngy, amely üdítő-frissítő hatású gyöngyözőbor.  

A Hilltop alapborai egytől egyig jó ivású tételek. Én magam a munka (írás) mellett kortyolgatom (Frittmann János, Koch Csaba, Gálné Dignisz Éva, Béla Zoltán, Font Gábor, Günzer Tamás, Sike Tamás és a Juhász testvérek könnyed borai mellett), mert segíti a gondolkodást. Az íróember tudja, hogy az írás sokszor önmagát írja, gyakran önmagától halad a mondat, de a bársonyos lendülethez nem árt a minőségi kenőanyag. Közepes borból még nem született gondolat.

Nos, miután tisztáztam a friss borok funkcióját, rámutatnék a prémium kategóriás tételek mibenlétére. Ha gyakran kóstolunk egy cserszegi fűszeres alapbort, megismerjük a fajtát, és kialakul bennünk a bor iránti követelmény. Ha viszont belekortyintunk a Kamocsay-féle krémes, virágos, citrusokat, egrest idéző prémium kategóriás változatba, rájövünk, hogy minden illat, íz és aroma bizonyos feltételekkel (hozamkorlátozás vagy hosszabb ideig tartó áztatás vagy hordós iskola vagy ezek kombinációja) az alapbornál szélesebb tartományt mutathat. Azt a hétköznapokra szánjuk, egy gyorsan bekapott vajas kenyérhez is nagyon jó, ez viszont ételt (fehér húst, salátát), terített asztalt kíván.

Borturistáknak javaslom, hogy a neszmélyi Melegeshegyen a borhotel éttermének teraszán végezzenek elmélyült komparatisztikai vizsgálatokat: feleltessék meg a komplex chardonnay alapbort az egzotikus prémiummal, majd mélyedjenek el a négyféle dűlőválogatás és a cuvée rejtelmeiben. Mintha Dosztojevszkíjről tájékozódnának előbb, azután elolvasnák a Karamazov testvéreket, majd felütnék az idevonatkozó résznél Szerb Antalt. Egy világ fog kinyílni.

Vagy ott van az olaszrizling. Amikor még voltak talponállók és népi borozók, a magyarok (melósok, középvezetők és főnökök, mérnökök és postások, tanárok és buszsofőrök, boldogok és boldogtalanok) minden nap olaszt vagy olasz fröccsöt ittak. Ez volt a mindennapok szerethető bora. Erre emlékeztet a Hilltop nyárias hangvételű alapbora. A Kamocsay Prémium Olaszrizling, immár emeltebb szinten, a fajta erényeinek sűrítményével nyújt maradandót: minden, ami jelen van az alapborban (mézesség, virágosság, almás-barackos jegy), itt erőteljes, de elegáns, kiegyensúlyozott szerkezetben jelenik meg. Pasztell színek ezek is, de mélyebb tónusban.

Hozzászólások

Jelenleg még nem szólt hozzá senki ehhez a cikkhez. Legyen Ön az első hozzászóló és ossza meg velünk a véleményét!

+ Új hozzászólás