Hangsúly | 2021.07.17.

Nyár van, villámló meleg 5. Szt. Andrea

Nyár van, villámló meleg 5. Szt. Andrea György és Gyuri

2021.07.17. Ilyenkor a pincébe menekül az ember. Laptop, bor, pohár. Elindulnak a gondolatatok. Dlusztus Imre minisorozata

Lőrincz György legtöbb tételénél csukott szemmel kortyolva pannon borászt sejtenénk a bor mögött. Testesebben fűszeres, mint a legtöbb szekszárdi (ez inkább a Takler-Vesztergombi-féle vonal), magasabban van a sava, mint a villányiaknak, ugyanakkor érett tanninjaival mediterrán világot idéz. Lőrincz György tele van titokkal. 

Amikor az Év Bortermelőjének választották, az eredményhirdetésre a Boldogságos nevű borát hozta el, ami az azonos nevű dűlőből származó olaszrizling, szürkebarát és sauvignon blanc házasítása. Megüzente tehát dr. Lőrincz György, aki borászatból, pontosabban borászati vegytanból szerezte a doktorátusát, mégpedig vörösborokat kutatva, hogy Eger nem csupán vörösboros borvidék, sőt: elsősorban fehérboros. A dolog különleges szépsége, hogy Lőrincz György szívesen és elmélyülten érvel a kékfrankos mint önálló fajta és mint a bikavér fontos alkotóeleme, valamint egy másik kékszőlő fajta, a kadarka mellett. 

Akkor most mi is a fő csapás irány? Alighanem mindenekelőtt a szeretet. Ő maga jegyzi föl a képletet: Termőhely + szeretet = nagy bor. Költői alkatához illeszkedően a szőlőben a biodinamikát alkalmazza, szüret után kíméletesen bánik az alapanyaggal és hosszan tartó kishordós szeretgetéssel neveli borait.

Betérni hozzá különleges élmény, mivel itt a bort forró szenvedéllyel készítik. Megtehetnék, hogy sorra bemutatják az alapborokat (a vörösnél maradva a kékfrankost, a kadarkát, a pinot noirt, a syrah-t és a bordeaux-i fajtákat), majd termékpiramist emelve ezek különböző szelekcióit és házasításait, ehelyett az évjárat, a dűlő és a szőlőhöz fűződő személyes viszony tereli a szőlőt a hordóba és a palackba. A szeretett, meggyes-borsos kékfrankos szólóban csak nagyon ritkán kap szerepet, a bikavérek zömében viszont komoly hangsúllyal van jelen. Központi szereplő. A pinot többféle megközelítésben kap hangot mint fajtabor, ugyanakkor fűszeres cseresznyéje ott van mindegyik bikavérben. A cabernet franc szólóban nincs a palettán, viszont a kékfrankos mögött a pinot-val hasonló szerepkört betöltve gazdagítja a bikavéreket. Belső szabályok hozzák létre a rendet.

Persze szólni kell részletesebben a fehérekről is. A Napbor (2018) tíz szőlőfajta citrusos, friss házasítása. Az Egri Csillag Napbor (2020) tizenegy szőlőfajta déli gyümölcsös, krémesebb tétele. Az Örökké közel egynegyed-egynegyed rajnai rizling, furmint, sauvignon blanc, chardonnay összeállítású, merész házasítás. Az eredmény egy tömör szerkezetű, több rétegű, férfias bor. A Nagy-Eged-hegyen magasodó Mária-szobor melletti területekről jön mindig furmint és chardonnay házasításával a Mária Egri Cuvée. 2017-ben grand superior kategóriában. Kerek, testes, komplex, egyensúlyban lévő, nagy fehérbor. Illatában és ízében érett körte, barack, fehérszirmú virágok, kis vanília, só, elegáns fahasználat jellemzi a megszokott sós-krétás aláfestéssel. 

Töltök is magamnak még egy pohárral.   

Hozzászólások

Jelenleg még nem szólt hozzá senki ehhez a cikkhez. Legyen Ön az első hozzászóló és ossza meg velünk a véleményét!

+ Új hozzászólás