Hír | 2021.07.14.

Négy arany a Prantnernak

Négy arany a Prantnernak Kilátás kékfrankossal

2021.07.14. A vírus tépázta időszakban több borverseny is elmaradt 2020-ban és 2021-ben. Ezért aztán fokozott figyelem övezi a nagy versenyeket. Idén 960 bor indult a VinAgora Nemzetközi Borversenyen, ami új rekordot jelent a verseny 31 éves történetében. 7 Champion díj (főkategória győztes), 13 nagyarany-, 169 arany- és 108 ezüstérem talált gazdára, illetve kiosztottak 23 különdíjat is, köztük a legjobb magyar fajtaborokat, a legjobb külföldi tételeket, a legmagasabb pontszámú száraz, csendes borokat, valamint a legeredményesebb termelőket méltató elismeréseket.

A legeredményesebb családi pincészet a szekszárdi Prantner lett négy aranyéremmel: Sauli Cuvée 2018, Cabernet Selection 2018, Cabernet Sauvignon 2018 és Merlot 2018. A Prantner évek óta nagyon szép, koncentrált, és fő stílusjegyét illetően bársonyos vörösborokkal van jelen a piacon, de nem hanyagolják el a fehérborokat sem (olasz, rajnai, cserszegi, Irsai).

Prantner Ferenc felmenői parasztemberek voltak, életükben a szőlő és a bor is fontos szerepet játszott. A 90-es években kárpótlásból vásárolt 5 hektár szőlővel olyan családi pincészet alapjait tették le, ahol ma már mind a négy gyermeke dolgozik. Gergő fia szőlész-borász szaktechnikus, s néhány éve teljes idejű szakembere a családi vállakozásnak. Vele együtt borászatukban megjelent a frissesség, a dinamizmus. A mai 20 hektár szőlőjük 14 helyen található, ami látszólag sok fejtörést okoz, viszont nagy előnye a borkészítésben megjelenő sokszínűség.

Hozzászólások

Jelenleg még nem szólt hozzá senki ehhez a cikkhez. Legyen Ön az első hozzászóló és ossza meg velünk a véleményét!

+ Új hozzászólás