Hír | 2021.11.28.

Nagy jövőt jósolnak a furmint és a rizling házasságának

Nagy jövőt jósolnak a furmint és a rizling házasságának A Villa Tolnay Borháza

2021.11.28. Az exportpiacok legalábbis rajonganak a Badacsonyi borvidék egyik legtöbbet kísérletező, újító pincészete, a Villa Tolnay HID Cuvée-je iránt, amit a hazai borfogyasztók jószerével még nem is ismerhetnek. Ennek oka – amit Nagy László a birtok társtulajdonos igazgatója fed fel –, hogy a házasítás ötlete Roland Velich osztrák sztárborásztól származik, aki a Móric Pincészet égisze alatt több más nyugat-magyarországi, illetve burgenlandi borász együttműködésében létrehozta a Hidden Treasures elnevezésű borválogatást, amellyel „Pannónia rejtett kincseit” igyekszik feltenni a világ bortérképére.

 

Egyelőre sikerrel, mert a válogatásban helyet kapott borok 35-36 ország kínálatában szerepelnek, a HID többek között az USA-ban is szép sikereket ért el egy nyolcezer palackos kontingenssel. Ebből is következik, hogy mivel a következő, éppen palackozás előtt álló 2020-as évjárat mintegy 24-25 ezer palackot tesz ki, a hazai furmint, illetve rizling fanok még nem igazán kóstolhatták a Villa Tolnay eme izgalmas párosítását, ha csak nem a borászat saját vinotékájában.  

Az ő érdeklődésüket csigázza tovább a pincészet főborászának jellemzése: „Szerkezetében inkább a furmint dominál, amit a boltokból Tükör néven ismerhetnek a fogyasztók, mert ebben a borban, mint egy tükörben, visszaköszön minden, ami a Csobánc. Az egy-két százalékkal nagyobb részben jelen lévő rajnai rizling pedig citrusos, sárgadinnyés ízeivel szépen emeli meg a kompozíciót. Azt hiszem, egy nagyon szerethető, igazi nagy magyar tájbort sikerült készítenünk mintegy hetven százaléknyi ászkolt, illetve harminc százaléknyi tartályos érlelésű rajnai rizling és furmint házasítása révén. Az exportpiaci sikerek – már látszik, hogy kétszeres vagy akár háromszoros mennyiséget is értékesíteni tudnánk – pedig visszaigazolják azt, hogy eredményes volt az útkeresésünk, beérni látszik az a tíz év munka, amit a környezetbe legjobban illő fajták próbálgatásába, szelektálásába fektettünk a birtok tulajdonos főborászával, a svájci származású Philipp Oserrel. Ezen az úton megyünk tovább, szeretnénk minél jobban kihasználni a Badacsonyi borvidék lehetőségeit” – mondta el az elitbornak Nagy László.

A 2021-es szüretet a Balaton-felvidék többi szőlészetéhez hasonlóan a Csobáncon és környékén elterülő mintegy huszonöt hektáros birtokon is húsz százalékkal szűkebb terméssel, de kiváló minőséggel zárták. (M. I.)

Hozzászólások

Jelenleg még nem szólt hozzá senki ehhez a cikkhez. Legyen Ön az első hozzászóló és ossza meg velünk a véleményét!

+ Új hozzászólás