Hír | 2011.12.05.

Mindent a jégborról, kicsit a kőris hordóról

Mindent a jégborról, kicsit a kőris hordóról Jégbornak való cabernet sauvignon
2011.12.05. Megosztja olvasóinkkal titkait Molnárné Szarvas Gabriella, a szépasszonyvölgyi kísérletező borászhölgy.

?Az utóbbi száz esztendő legjobbjaként aposztrofáljuk 2011-et minőségi szempontból. Tökéletes, rothadás nélküli alapanyagokkal dolgoztunk. Nagyon intenzív aromájú fehérborok és tanninokban gazdag vörösborok születtek ebből az évből. Forgalomba került tételünk még nincs, szeretjük a finomseprőn való érlelést, nem szabad elsietni a dolgokat? ? kezdi értékelőjét az egri Molnár Borászat társtulajdonosa.

Új boruk lesz az idén az Egri Csillag. A szabályzat előírja, hogy legalább négy fajtát kell házasítani, az összetevők fele kárpát-medencei fajta kell, hogy legyen, míg az illatos fajták jelenlétét 30%-ban maximalizálják. Többször megírtuk, most is megerősítjük, hogy telitalálat volt a márkát létrehozó gondolat. ?Egri Csillagot a 2010-es évjáratból lehetett először készíteni, ahogy tette ezt sok egri borász, mi mégis úgy gondoltuk, hogy csak kiemelkedő alapanyagból készülhet ez a bor, így mi idén lépünk be a sorba. Szintén ebből az évjáratból debütál először a sauvignon blanc és a syrah borunk is? ? ad tájékoztatást Gabriella.

A Bikavér természetesen kulcskérdés a borászatnál. Ez az évjárat alkalmas egy superior bikavér elkészítésére is. Itt beidéznénk az egriek szigorú belső előírásait. A Bikavér superior házasításának szabályai: legalább öt szőlőfajta borának házasítása, egy fajta aránya sem haladhatja meg a 30%-ot (kivéve a kékfrankost, mely minimum 30%-ban, de maximum 50%-ban lehet jelen), legalább öt szőlőfajta bora arányának meg kell haladnia külön-külön az 5%-ot, turán fajta borának aránya nem haladhatja meg az 5%-ot, a cabernet franc és cabernet sauvignon fajták borának aránya együttesen sem haladhatja meg a 30%-ot. Érlelése minimum 1 év fahordóban és minimum 6 hónap palackban. Forgalomba hozatala kizárólag üvegpalackban, leghamarabb a szüretet követő második év május elseje után lehetséges. ?Nagyon szép alapanyagink vannak hozzá, intenzív szín, és aroma jellemző a borokra. Jelenleg három évjáratból tudunk Bikavért prezentálni a vevőkörünknek, 2004-ből, 2005-ből és 2006-ból, ez amiatt is érdekes, mert az évjáratok szépen összevethetőek? ? szól az ideillő kommentár.

Molnárék tavaly bővítették a feldolgozójukat, két roto tartállyal fejlesztették a borászati technológiájukat. (A roto tartály belsejében hegesztett csigalevél van elhelyezve, ami a tartály lassú forgása közben a cefrét átkeveri.) 2012-ben terveznek egyéb bővítéseket is, főleg a szőlő területeken.. Egerben egyre jobban keresettek a fehér borok is, ezért Molnárék az ottonel muskotály, valamint az egri leányka felé nyitnak és ezzel próbáljuk fedezni a pince alapanyag szükségleteit.

És a híres jégbor? ?A jégbor olyan, mint az aszú, csak különlegesen kiemelkedő évjáratokban lehet készíteni, négy évente körülbelül. Ez az évjárat nem volt alkalmas erre, hiszen nem volt hirtelen fagy, ami szükséges a jégbor készítéséhez. 2008-ban minden adott volt, így egy cabernet sauvignon jégbor készült abból az évből, mely a Vinagora nemzetközi borversenyen aranyérmet szerzett. A jégbor készítés elég bonyolult folyamat. A szőlőt úgy metszettük, hogy minél kevesebb termést hozzon. A növényvédelem során megvédtük  az aszúsodás esetében kívánatos botrrytis cinereától, szüret előtt szelektáltuk. Négy napig tartó mínusz hét foktól hidegebb hőmérsékletet követően szüreteltük a megfagyott szőlőszemeket. A bogyókban lévő anyagok intenzíven koncentrálódtak a fagyás következtében. Gyors feldolgozással sűrű koncentrált levet vontunk ki belőle, kevés lényeredékkel. Ribizlis illatvilágú, ribizli és méz aromájú desszertbort kaptunk. Azt vettük észre, hogy az egri borvidék éghajlata kezd mediterrán irányba elhúzódni, így egyre magasabb mustfokkal tudunk szüretelni. Ez és a kiválasztott terület elhelyezkedése teszi egyre szebbé és jobbá a jégborainkat.?

 

Még hogy vörösboros lenne Eger? Molnárék a 2009-es chardonnay-t kísérletképp  kőris kishordóban érlelték, el is hoztak egy ezüstöt a nemzetközi MUN-DUS versenyről.

Hozzászólások

Jelenleg még nem szólt hozzá senki ehhez a cikkhez. Legyen Ön az első hozzászóló és ossza meg velünk a véleményét!

+ Új hozzászólás