Hír | 2021.10.19.

Mielőtt téli álomra vonulnának

Mielőtt téli álomra vonulnának Mielőtt téli álomra vonulnának

2021.10.19. Stabil exportpiacaik miatt szerencsére kevéssé érzékelték a covidos időszak kártételeit a Szent György-hegyi Bencze Birtokon. Ezzel együtt, mint Bencze István tulajdonostól megtudtuk, az újranyitás után szinte azonnal visszataláltak hozzájuk a hazai vevők, organikus termesztésű prémiumboraik iránt továbbra is töretlen a kereslet.

A Szent György-hegy déli, hegymagasi oldalán 2011 óta elsősorban saját örömükre művelt húsz hektárnyi családi birtokon a kezdetektől kutatják a termőhelyben rejlő potenciált, kísérleteznek a meglévő és újonnan telepített, de régi magyar fajtákkal.  Most egy Kékfrankos ültetvényük fordult termőre, és így a fehér borok Mekkájában nekik lesz vörösük is, méghozzá a jelek szerint elég biztató minőségű, bár az aszály és a kártevők miatt csak mintegy ötszáz palacknyi.

Kiváló minőség, ám a szárazság és a seregélyek miatt mintegy 15-20 százalékkal megkurtított mennyiség jellemzi az idei termést, amit október elején szüreteltek le. „Szép volt a szőlő, sok a seregély, gyorsan kellett dolgozni, de most már elmondhatom, hogy jól sikerült az évet zárni” – összegzett Bencze István.

November végéig nyitva van és várja a vendégeket hegymagasi vinotékájuk, be lehet térni kóstolni, beszélgetni, de azután hosszú téli álomra vonulnak, nekik a pincében akkor kevés dolguk akad... (M. I.)

Hozzászólások

Jelenleg még nem szólt hozzá senki ehhez a cikkhez. Legyen Ön az első hozzászóló és ossza meg velünk a véleményét!

+ Új hozzászólás