Hír | 2021.10.15.

Különleges új bor helyett – must

Különleges új bor helyett – must Bioborászat Tamás Jenővel

2021.10.15. Tamásék Csopaki pincészetében a szüret utómunkáival vannak elfoglalva, a must már hordókban, szépen beindult a forrás is. A három és fél hektáros kisbirtokon meghonosított biodinamikus technológia évek óta garancia a minőségre, s ezzel nem lesz gond idén sem. Könnyen lehet azonban, hogy a csopaki különlegességhez szokott törzsvevők egy részének jövőre nélkülöznie kell a Tamás-borokat.

„Idén nagyon visszavettük a mennyiségeket, a korábban kibocsátott 9000 palack helyett most csak mintegy 2000 palack olaszrizlinget és 1500 palacknyi rosé cuvée-t készítünk értékesítésre, vöröset, merlot-ot pedig egyáltalán nem… Nincs mit titkoljam, kicsit elegünk lett az állam ’segítségéből’: az egyre növekvő adminisztrációs terhek – amelyek pedig az utóbbi időben már nem is minket nyomtak, hanem a hegyközséget –, a folyton változó bortörvény és a covid idején sem lankadó, állandósult ellenőrzések miatt is döntöttünk úgy, hogy drasztikusan csökkentjük ennek a szegmensnek a nagyságát. Nem akartuk véglegesen felszámolni, mert akkor a vámáruraktárt is meg kell szüntetni, anélkül pedig már többször is meggondolja az ember, hogy később visszatérjen-e a borászathoz, de a mennyiséget visszafogjuk és az onnan kiszoruló szőlőből különleges, újfajta mustot készítünk és palackozunk” – mondta el Tamás Ervin, a pincészet vezetője.

Hogy mi ennek a mustkülönlegességnek a lényege, azt nem árulta el, de ahogyan a már jól bevált biotermékeikkel, vélhetően ennek az új alkoholmentes italnak az értékesítésével sem lesznek gondjaik. (M. I.)

Hozzászólások

Jelenleg még nem szólt hozzá senki ehhez a cikkhez. Legyen Ön az első hozzászóló és ossza meg velünk a véleményét!

+ Új hozzászólás