Hír | 2022.02.09.

Köveskáli Furmint Napok - negyedszer

Köveskáli Furmint Napok - negyedszer Köveskáli Furmint Napok - negyedszer

2022.02.09. Február utolsó hétvégéjén, a Furmint Február jegyében Köveskál Gasztrofalu vendéglátóhelyei és pincészetei hagyományteremtő szándékkal negyedszer rendezik meg a Furmint Napok - Köveskál eseményt. A rendezvény szervezőinek (Pálffy - Köveskál, a Káli Kövek Borászat, és a Káli Art Inn) elsődleges célja, hogy megmutassák a Balaton környéki Furmint borokban rejlő potenciált, felhívják a figyelmet a szőlőfajta szerepére a borrégióban és egy remek hangulatú hétvégi programot biztosítsanak mindazok számára, akik minőségi boros-, és gasztroélményre vágynak Köveskálon, a Káli-medence ékszerdobozában.

Pénteken szakmai nappal indul az esemény, amelynek fő témái az exportpiacban rejlő lehetőségek, valamint a vulkanikus borok kommunikációja országhatáron kívül.

Pálffy Gyula, a Köveskáli Furmint Napok házigazdája mesélt arról, hogy miért fontos számukra a furmint, és milyen kérdéseket vet fel a fajta termesztése a Balatonnál: „Hazánkban a furmint becsületbeli ügynek számít, legalább annyira, mint az olaszrizling. Az elmúlt 15 évben a fajta hosszú utat járt be, és már egyre jobban kezdjük megismerni a borvidékek és dűlők közötti különbségeket, sőt, érlelés szempontból is egyre magabiztosabban látjuk a fajta életútját. Tudjuk, hogy Hegyalján a furmintok szikárak és feszes savszerkezetűek, a Balatonon gazdagon hömpölygően gyümölcsösek és az ország többi részén is egyre több izgalmas tételt kóstolunk, különböző stílusban. Persze nem ennyire egyszerű a helyzet, borásztól és termőterülettől, klóntól, évjárattól is függ a fajtából készült tételek karaktere. Ezzel sok újat ugyan nem mondtunk, de abban biztosak vagyunk, hogy a minőség egyre stabilabb és az exportpiacon is kezdik megismerni és megszeretni a fajtát. Nyílván a furmintot nem tömegbornak szánják a borászok, hanem igazi különlegességnek és tipikus ”hegybornak”, holott nagyon könnyed és jóivású tételek is születnek belőle, sőt, egyre gyakrabban alapja rendkívül izgalmas pezsgőknek és része a hazai csúcsgasztronómiának is.

A Furmint Február (Vajdahunyad várában szervezett sétáló kóstoló) esemény sajnos az idei évben elmarad, de ettől még a február marad a furmint hava, és Köveskálon, ennek megfelelően negyedjére összegyűlnek a borosgazdák, hogy megvitassák a fajtával kapcsolatos gondolataikat péntek este, egy szakmai kóstolón. Szombaton kislétszámú mesterkurzusokon, különböző tematika alapján, a fajta szekértőivel és borászokkal tudnak közösen kóstolni a látogatók izgalmas tételeket, délután pedig egy nagyobb merítésből lehet majd válogatni a Köveskáli „Kultúrban”, egy klasszikus sétáló kóstoló keretében. Itt közel 30-40 furmintot lehet kóstolni több mint 20 borászattól és mindamellett, hogy jobban megismerkedhetünk a borászokkal és a tételekkel, egy megismételhetetlen napot tölthetünk a Balaton-felvidék ékszerdobozában, Köveskálon.”

Pénteken a rendezvényre meghívott borászok zárt ajtók mögött kóstolják egymás legkitűnőbb furmintjait, szombaton pedig már a nagyközönség is megismerkedhet a furmint gasztronómiában betöltött szerepével a külön erre a hétvégére összeállított, a fajtára hangolt menüsorok segítségével a Káli Art Innben, a Káli Gourmet Bistro & Delicatesse-ben, a Kővirág Étteremben és a Mi a Kő Étteremben. A Művelődési Házban pedig szombat délután sétáló kóstoló keretében kóstolhatunk balatoni furmintokat!

Emellett pedig mindazok számára, akik időben bebiztosítják a helyüket, a szombati nap folyamán a szervezők izgalmas beszélgetésekkel is készülnek, amelyeket a borágazat jeles képviselői moderálnak. Három különböző témában zajlanak majd a beszélgetések 11:00-től 12:30-ig. A Káli Art Innben a fajta nemzetközi sikereiről hallgathatunk meg egy beszélgetést, a „Sikeres Furmintok a nagyvilágban” Mesterkurzus keretében. Ezzel egy időben, a Pálffy Pincészetben a furmintból pezsgőt készítő borászok beszélgetnék, a Káli Kövek Borászatban pedig a „Vulkanikus Furmintok hazánkban” című Mesterkurzus zajlik majd.

A szakmai beszélgetések mellett a kötetlen borozásokból sem lesz hiány, hiszen a pincészetek a teljes rendezvény alatt várják az érdeklődőket.

Program:

Február 25. - péntek

  • Szakmai nap
  • Káli Gourmet Bistro & Delicatesse – Furmintra hangolt borvacsora az érdeklődöknek

Február 26. - szombat

  • 11:00-12:30 Pálffy Pincészet – Furmint alapú pezsgők
  • Moderátor: Hamarosan közzé tesszük
  • 11:00-12:30 Káli Art Inn – Sikeres furmintok a nagyvilágban
  • Moderátor: Kézdy Dániel / Furmint Február, Kálvária Pince
  • 11:00-12:30 Káli Kövek - Vulkanikus Furmintok hazánkban
  • Moderátor: Angerman Öcsi / Sommelier Onyx, Riedel Ambassador
  • 15:00-18:00 Sétáló kóstoló a „kultúrban” (Művelődési Ház)

Kísérőprogramok:

  • Élőzenés Borvacsora az Emmet Ray Experience zenekarral – Káli Art Inn 18.00 – 21.00
  • Termelői piac, helyi termelők kínálatával + Rolling Chef food Truck – Kultúrház előtti szabadtér 10.00 – 18.00
  • “Buszmegálló” furmint történeti workshop
  • Magazin Galéria - Tárlatvezetés
  • Furmintra hangolt menüsor elérhető a rendezvény egész ideje alatt a Káli Art Innben, a Káli Gourmet Bistro & Delicatesse-ben, a Kővirág Étteremben és a Mi a Kő Étteremben.

Február 27. – vasárnap

  • Pálffy Pincészet Dűlőtúra – Feketehegyen lévő szőlők és pince megtekintése borkóstolóval egybekötve
  • Indulás : 10.00 órakor a Pálffy Borteraszról (Köveskál, Fő u. 40.)
  • Időjárás függvényében és min. 10 fő jelentkező esetén
  • Időtartam kb.2 óra
  • Feketehegyen lévő szőlőink és pince megtekintése borkóstolóval ,
  • Részvételi díj : 4000 FT/ fő
  • Regisztráció: [javascript protected email address] / vagy a helyszínen( Borteraszon) péntek, szombati napon
  • Káli Gourmet Bistro & Delicatesse – Furmintra hangolt ebédmenü az érdeklődöknek

Sétáló kóstolón kiállító borászatok listája:

  • Aranysörte Kézműves Borászat - Pflanzner Sándor
  • Barta Pince – Ujvári Vivien
  • Béres Szőlőbirtok és Borászat – Hanyik Gábor
  • Borbély Családi Pince - Borbély Tamás
  • Egly - Egly Márk
  • Fekete Pince Somló – Riesz Gábor
  • Fodorvin - Fodor Gyula
  • Garamvári Szőlőbirtok – Baranyai Péter
  • Gilvesy - Gilvesy Róbert
  • Homola Pincészet - Nagyváradi Péter
  • KáliKövek - Szabó Gyula
  • Kreinbacher - Várszegi György
  • Laposa - Laposa Bence
  • Légli - Légli Ottó
  • Palkó Zsolt
  • Pálffy Pince - Pálffy Gyula
  • SKIZO - Sike Balázs
  • Skrabski - Sümegi Gábor
  • Szászi Pince – Szászi Endre
  • Szent Donát - Kovács Tamás
  • Szignárovits-Maka Pince
  • Trombitás Borház - Trombitás Tamás

A szervező a változtatás jogát fenntartják a részt vevő borászok tekintetében.

Készült az Agrárminisztérium és az Agrármarketing Centrum támogatásával.

A Furmint Napok rendezvényre történő belépés és a maszkhasználat szabályait az aktuális COVID-19 járvánnyal kapcsolatos rendeletek szabályozzák. Felhívjuk figyelmüket, hogy ezek a kormányzati intézkedések hatására változhatnak a rendezvény időpontjáig.

Üdvözlettel,

A szervezők
Pálffy Pince, Káli Art Inn, Káli Kövek

Az eseményekről bővebb információ, illetve jegyvásárlási lehetőség az alábbi weboldalon:

https://furmintnapokkoveskal.wineshop.hu

Szervezésért felelős kapcsolattartó:

Kóstolom csapat

Csiszár Zita ([javascript protected email address] / +36 20 258 3456)

Szegő Fruzsina ([javascript protected email address] / +36 30 5949229)

Hozzászólások

Jelenleg még nem szólt hozzá senki ehhez a cikkhez. Legyen Ön az első hozzászóló és ossza meg velünk a véleményét!

+ Új hozzászólás