Hír | 2021.10.14.

Izgalmas, nagy borok évjárata lehet

Izgalmas, nagy borok évjárata lehet Izgalmas, nagy borok évjárata lehet

2021. 10.14. Még nem végeztek a szürettel, a kékszőlő jelentős része a tőkéken várja a metszőollót, de az eddig tapasztaltakból Figula Mihály, a balatonfüredi családi pincészet borászati vezetője azt a következtetését osztotta meg velünk, hogy érdekes és különleges, hosszú érlelésű, nagy borokat is adó évjárat lesz a 2021-es, amely már eddig is hozott Figuláék számára jelentős, annalesekbe való történéseket.

Minden borász büszkesége, ha valamelyik terméke nagy nemzetközi szaklapban lesz tétel, márpedig a Figula Pincészet 2019-es Bella Rózája az Egyesült Királyság (és Európa) legismertebb borokkal és borászattal foglalkozó magazinjában, a Decanterben lett az. A mértékadó szaklap májusi számában 36 oldalas mellékletet szentelt a magyar boroknak, Top30-as listájukban pedig helyet kapott Figuláék rozé különlegessége. Elizabeth Gabay, a Decanter szakírója szerint: „Halvány, krémes rózsaszínű bor, illatában finom, kellemes virágjegyekkel és piros bogyós gyümölcsökkel. Érett mézes gyümölcs krémes, enyhén viaszos savassággal, amely megmutatja észak-balatoni eredetét. Összességében elegáns és szép. Kiváló alternatívája néhány ismert provance-i rosénak.”

A Bella Róza azonban csak az egyik képviselője a Figula-brandnek, annak a következetesen és megalkuvást nem tűrően képviselt legmagasabb minőségnek, amely évtizedek óta jellemzi a pincészetben zajló alkotómunkát. Ennek eredményeképpen idén júliusban, mint a város, a régió és az ország meghatározó pincészetét a Figula Pincészetet felvették Balatonfüred város értéktárába.

 Mint fentebb már szó volt róla, a legmagasabb minőség előállításához idén kiváló alapanyagot adott Természet Őfelsége, Figula Mihály szerint mindenekelőtt azzal, hogy a nyári hőség sajátságos kényszerérésbe hajszolta a tőkéket. „Idén vastagabb a bogyók héja, ugyanakkor kevesebb bennük a lé; komoly savtartalmat mértünk, de ezen belül szerencsére csekély az almasav jelenléte. A cukorfok is rendben volt, majd az érlelésnél elválik, hogy milyen lesz az összhatás. Az látható, hogy hosszan seprűn tartott fahordós érlelés után palackban is hosszabb időt tölthetnek majd a borok. Az idei bogyószerkezet miatt a már leszüretelt kékszőlőkből sem volt egyszerű rozét készítenünk, olyan erős színe volt a mustnak préseléskor… Izgalmas évjárat lesz, az biztos!” – foglalja össze szürettel kapcsolatos elsődleges tapasztalatait Figula Mihály.

Ahogyan kihívásokat tartogató az elmúlt másfél évben jelentősen átalakult borpiac is, ami különösen a Figuláék számára is elsődleges prémium szegmensben, a turizmust kiszolgáló top vendéglátásban szenvedett jelentős csapást a Covid-járvány miatti bezárásokkal. Mivel az újranyitás is meglehetősen excentrikus, sok bizonytalanságot hordozó folyamat, és nem látszik a vége, az értékesítés is kínál még izgalmas és szép kihívásokat, igaz, nem csak Figuláék számára. (M. I.)

Hozzászólások

Jelenleg még nem szólt hozzá senki ehhez a cikkhez. Legyen Ön az első hozzászóló és ossza meg velünk a véleményét!

+ Új hozzászólás