Hír | 2021.10.19.

Hét fő fajta mellett izgalmas kísérletek

Hét fő fajta mellett izgalmas kísérletek Hét fő fajta mellett izgalmas kísérletek

2021.10.19. Okozott némi fejtörést Gilvesy Róbertnek és csapatának amikor beütött a covid-krach, export piacaikat egyik napról a másikra veszítették el és még ma sem sikerült visszatornázni eladásaikat a pandémia előtti szintre. Nagyjából ugyanez volt a helyzet a hazai piacokkal, ahol a horeca felvevői kör szinte megszűnt. Enyhítette a helyzetet a vinotékák 2020-ban felívelő forgalma, és segítségükre sietett Gilvesy Róberték régi partnere, a Bortársaság, akik a webes értékesítés felfuttatásával és a nagyáruházak bevonásával túllendítették a Szent György-hegyi borászatot a mélyponton. A nyitás óta persze más a helyzet, a nyáron mindig erős balatoni turistaforgalom jótékonyan hatott saját vinotékájuk értékesítésére, belépett néhány új piac is, amelyek most jól működnek.

Ezen kívül a járványos időszaknak volt még egy hozadéka: átgondolták és racionalizálták a szortimentet, hét fő bort meghagyva az állandó kínálatban, s ezekhez igazítják majd az alkalomi projekteket, amelyek révén különlegességeket kínálnak a hozzájuk betérőknek, amilyen például a narancsbor. Az elmúlt időszakhoz kötődik a pezsgő projektjük, és 2019-es évjáratú az első Szent György boruk, a „St. George”, a hegyen már a történelem előtti időkben is honos fajták, a rajnai és olaszrizling, valamint a furmint házasításából. A fajtákból, a terroirból és nem utolsó sorban a szőlőművelésben és borkészítésben is következetesen alkalmazott organikus technológiából eredően hosszú időre ez lehet a Gilvesy birtok egyik zászlós bora.

Tovább léptek a biotechnológiában is, mégpedig a pincében, minimum beavatkozással, s így Gilvesy úr szerint, már bízvást nevezhetik biobornak prémiumboraikat, de a natúrbor kifejezést még mindig csak óvatosan közelíti. Ezen az úton haladva készítik el az idei szüret termését is, ami szép, zamatos szőlőket adott, mennyiségben is jól fizetett, minőségben pedig átlag fölötti volt. (M. I.)

Hozzászólások

Jelenleg még nem szólt hozzá senki ehhez a cikkhez. Legyen Ön az első hozzászóló és ossza meg velünk a véleményét!

+ Új hozzászólás