Hír | 2021.11.12.

Hegyikristály – a „Kék korszak” első húsz évének csúcsa

Hegyikristály – a „Kék korszak” első húsz évének csúcsa Egészségünkre!

2021.11.12. Két évtizedes elkötelezett kutató-kísérletező munka szép mérföldkövéhez érkezett 2020-ban az Istvándy Birtok: 2019-es évjáratú Hegyikristály fantázianevű kéknyelűjük az Országház Bora büszke cím birtokosa lett. Tegyük hozzá, nem minden előzmény nélkül, hiszen az izgalmas felfedezőútként elkezdett kaland az évek során összeforrasztotta az Istvándy nevet a kéknyelűvel, megerősítve hitüket: ezzel a karakteres szőlővel küldetésük van.

„Családunk 2000 óta foglalkozik a badacsonyi kéknyelű mélységeinek feltárásával. A történet saját szőlő szaporításával kezdődött, a tradicionális és modern borászati eljárások alkalmazásával folytatódott, miközben a fajta egyre sokszínűbb oldalának bemutatásával törekedtünk a kéknyelű újradefiniálására. Amióta ezzel a kivételes szőlővel foglalkozunk, mindig is szerettem volna egy igazán nagy bort készíteni, amiben benne van mindaz, amire a szőlő képes, és ezt kerestem is minden évjáratban” – mondta a Hegyikristály történetét felelevenítve Istvándy Gergely, a birtok borásza. Így jutottak el lépésről lépésre előbb 2006-ban, az évjárat adottságait felfedezve a késői szüretelésű szemelt kéknyelűig, 2012-ben a kéknyelű pezsgőig, 2015-ben a Kékderűig, míg 2017-ben a Derűs Kékig.  

Közben megpróbálták a környék kéknyelű termelőit, borászait együtt gondolkodásra bírni, amiből egy komoly, a tapasztalatokat megosztó, az utóbbi években egy Kéknyelű Ízlelő elnevezésű rendezvényben kicsúcsosodó műhelymunka lett, ahová a kéknyelű termelők viszik mustrára legszebb boraikat.

„Minősítés van, verseny nincs, bár a szándék kétségtelenül az, hogy meghatározzuk azt az origót, azt a kiindulási pontot, amire azt mondjuk, hogy így képzeljük el a kéknyelűt. Ezen az ízlelőn lett a kiválasztott a Kékderű, ami az első visszacsatolás volt abban, hogy sikerült ’A jó bort’ létrehozni. Azután a 2017-es évjárattal ezt sikerül megismételni, azzal 2018-ban először értük el az Országház bora címet, tavaly pedig a 2019-es Hegyikristállyal újráztunk. Ez nekem a tisztaság, a természetesség szinonimája, ahogyan a hegyikristály az, úgy ez a borunk is egy csiszolt drágakő, egy tiszta hang: az elmúlt húsz évben sikerült létrehoznunk. Vallom, hogy a kéknyelű eleganciája az egyszerűségében és letisztultságában rejlik, bár eleinte én is azt gondoltam, hogy a robusztusság, rusztikusság tesz naggyá egy bort, ma már nem ezt gondolom. Nem a hordó teszi naggyá a bort, hanem az alapanyag: a termés. Nem vagyok a hordós érlelés híve, a Hegyikristály is egy acéltartályos tétel, pusztán annyi csavar került bele, hogy mintegy 20 százaléknyi pezsgő alapborral házasítottam” – mondta el az elitbor.hu- nak Istvándy Gergely.

Így lett a Hegyikristály egy olyan kéknyelű, amely magában hordozza a Badacsony egyéniségét, karaktere és minősége azonban átlépi a határokat – mint olvashatjuk az Istvándy birtok ajánlásában. S ha már a Hegyikristály: természetesen a limitált kiadású bort 896 számozott palackba töltötték azzal a fogyasztóknak szánt használati utasítással: „Az Istvándy Hegyikristályt akkor szabadítsd ki a palackból, amikor nagy és fontos döntések előtt állsz. Ez a bor segít megteremteni a belső nyugalmat, hogy ösztöneidre hallgatva megtaláld a belső hangot a jó döntés meghozatalához.”  (M. I.)

Hozzászólások

Jelenleg még nem szólt hozzá senki ehhez a cikkhez. Legyen Ön az első hozzászóló és ossza meg velünk a véleményét!

+ Új hozzászólás