Hír | 2012.03.15.

Ha Villány, akkor cabernet franc

Ha Villány, akkor cabernet franc A téma
2012.03.15. Különösen erős hangsúlyt fektet a Villányi borvidék arra, hogy megértesse: a cabernet franc, ami nagyon ritkán szerepel önmagában, fajtaborként, itt igazi otthonra lelt.

Tizenegy villányi borászat cabernet franc borát mutatja be a VinCe keretében Budapesten, a Hotel Corinthians függőteraszán. A Bock, Csányi, Gere Attila, Gere Tamás és Zsolt, Heumann, Kiss Gábor, Malatinszky, Maul, Polgár, Tiffán Ede és Zsolt, Vylyan névsor önmagáért beszél.

Elegendő Tiffán Edét idézni: ?A cabernet franc körülbelül egy héttel a cabernet sauvignon előtt érik. Ennek köszönhetően még a hűvös évjáratokban is megvan az esélye, hogy az úgynevezett fenolos érettséget elérje, ami szép, lágy savakat, érett, dús tannint jelent. Ebben az érettségi állapotban sem ízben, sem illatban nem jelennek meg a ? cabernet sauvignonnál gyakran előforduló ? vegetális illat- és ízjegyek. Visszafogott, nem harsogó, elegáns.

A világ borászatában a cabernet franc önállóan csak kevés helyen jelenik meg (Chinon, Saumur, Friuli), másutt inkább a cabernet sauvignon vagy a merlot házasítási partnere.

Ennek a gondolatnak a jegyében született meg (és születik meg a jövőben is a jó évjáratokban) a cabernet franc Válogatás borunk. Lágy savak, finom, érett, tömény cserzőanyagok, bársonyosság, harmónia, elegancia, rendkívül hosszú életpotenciál jellemzi.?

A résztvevő borászatok egyetértenek abban, hogy a franc elegáns, összetett, gazdag, jó tartású, lendületes bor illatos fűszerekkel, komoly struktúrával, élénk, feszes savakkal, bársonyos tanninokkal, azaz szép egyensúllyal.


Elitbor kommentárja

Elitbor kommentárja

A villányi borvidéki kommunikáció mindig odafigyel arra, hogy hangsúlyt kapjon az összefogás. A dél-baranyai kisvárosban nem üres szlogen a borászok együttműködése, hanem valódi, közösséget építő, egymást erősítő gyakorlat.

Hozzászólások

Jelenleg még nem szólt hozzá senki ehhez a cikkhez. Legyen Ön az első hozzászóló és ossza meg velünk a véleményét!

+ Új hozzászólás