Érdekli? | 2017.07.21.

Galambosék Abaújszántóról

Galambosék Abaújszántóról Galambos Péter a kispréssel

Kedves nyugdíjas házaspár fogadja a vendéget az abaújszántói pincesor (itteni nevén Pinceköz) meghosszabbításának is tekinthető Dobó utca takaros portáján, ahol minden technológiai feltétel adott a modern és a tradicionális borkészítéshez.

Dlusztus Imre írása

Elsőre kissé szokatlan a felállás, hogy két fővárosi értelmiségi nem egy paraszti borászatot visz tovább a nyaralónak, hétvégi kertnek is kiválóan alkalmas ingatlanon, hanem a több száz éves  pincéhez fejleszt egy tip-top borászatot. Persze mindent megértünk, amikor kiderül, hogy a ház ura aktív korában gépészmérnökként dolgozott, s hogy még mindig aktív, az többek között ennek a jól összerakott technológiának köszönhető.

„Évekkel ezelőtt megfogadtuk az író, Márai Sándor gondolatát: „ha megöregszem, szőlőt veszek” . Mi is ezt tettük” – kezdi mondandóját Galambos Péter. „A budai kertünkben, szinte laboratóriumi körülmények között gyakoroltuk a szőlőművelést és borkészítést” – folytatja a házigazda, míg élete nem mellesleg építész párja szörpöket, ízes őszibarackot, omlós süteményt varázsol az asztalra. Mintha otthon lennék.

Az volt az álmuk, hogy Tokaj-Hegyalján a budai kísérleteket nagyobb formátumban is megvalósítsák. A térség őshonos szőlőfajtáiból - furmint és hárslevelű szőlőből - készítik különleges száraz boraikat, melyek a ház alatt húzódó pincékben lévő tölgyfahordókban kapják meg végleges színüket és aromájukat.

Galambosék résztvevői az abaújszántói Szent Ivó Borlovagrend által szervezett Ivó napi pincejárásnak. Jelezzük, Szent Ivó, a Bretagne-ban született (1253–1303) jogtudós, a szegények védelmezője, egyben a jogászok védőszentje nevének áthallásos jellege miatt lett az ivók szentje is, legalábbis minálunk… Ezzel együtt errefelé Szent Ivó neve alatt több sikeres programot (nyitott pincék, disznóvágás, borverseny) rendeznek.

Abaújszántó külterületén, a Krakó-hegy lankáin található a másfél hektár termőterület, amelynek talaja főként riolitból, andezitből, zeolitból és ezek tufáiból alakult ki. A dűlő talajának döntő része erősen kötött agyag, a hegy meredekebb oldalán köves, kavicsos. Az ezen a területen termelt borok illat gazdagok, savtartalmuk gerinces. A terület klímája és sajátos időjárása lehetővé teszi az aszúsodást. Az érési folyamat alatt beköszöntő csapadékot, illetve párásabb időt többnyire derűs napfényes időszak váltja fel. Ez rendkívül kedvez a botrytis cinerea fellépésével járó aszúsodásnak.

A Dobó utcai ingatlanon két kis lakosztály várja a vendégeket. Pároknak, családoknak, túrázó fiataloknak ideális hely a kikapcsolódásra. A háziak igény szerint 2-3 napos programokat is szerveznek a környék fontos látnivalóinak bejárására.

De a középpontban a bor áll. Jó struktúrájú, fajtajelleges borok és jól összerakott házasítások születnek a borászatban. Különösen tetszett a harmonikus 2009-es Hármint (hárslevelű-furmint cuvée), amely arra hívja fel a figyelmet, hogy Márai felhívása nyomán az értelmes időtöltésen túl a magas minőség is megcélozható.

Galambosék előre egyeztetett időpontban szívesen várják borkóstolásra kiránduláson vagy bortúrán résztvevő kedves vendégeiket, akik szeretnék megismerni díjnyertes boraikat. Borkóstolás közben kemencében készült magyaros specialitásokkal kínálják, várják vendégeiket.

A különlegességekre vágyóknak felhívjuk figyelmüket arra, hogy 2012-ből kóser hárslevelű és furmint is készült.  

Hozzászólások

Leitner Judit | 2017.07.22. 06:22
Nem hozzászólásom ,csak egy kérdésem lenne, azt tudom hogy a hentes nél mit jelent a kóser, de a borászatban nem vagyok tisztába vele. Mit jelent, hogy koser a bor? Válaszokat megköszönöm tisztelettel Judit
+ Új hozzászólás