Hír | 2022.08.05.

Év bortermelője, borászati kémia, adminisztráció és növényvédelem

Év bortermelője, borászati kémia, adminisztráció és növényvédelem Sárdy Diána, Günzer Tamás és Pühra Beáta

2022.08.05. Jó sűrű programot hozott össze a szekszárdi Ferenc Vilmos borakadémikus Villányban, Günzer Tamás Pincészetében mintegy negyven villányi borász részvételével. Itt volt Nyúlné dr. Pühra Beáta, a 2021-es esztendőben megválasztott Év bortermelője, akit Koch Csaba, a Magyar Bor Akadémia elnöke köszöntött. Előadást tartott Szüreti és borászati technológiák lehetőségei a 2022-es évjárat figyelembe vételével címmel Nyitrainé Dr. Sárdy Diána tanszékvezető egyetemi docens, a campus főigazgatója. Az aktuális rendelkezésekről és jogszabályokról nyújtott tájékoztatást Tegzes Zsófia hegybíró, majd a 2022-es évjárat sikeres szőlőnövényvédelmét mutatta be Neiner János szaktanácsadó-szőlő specialista, a Kwizda vezető munkatársa.

 

Pühra Beáta – aki Ferenc Vilmos szívességének köszönhetően e program előtt találkozott Tiffán Edével, az elsőként megválasztott Év bortermelőjével, majd egy másik nagysággal, Gere Attilával – visszaemlékezett arra, hogy végzős egyetemistaként jó tanulmányi előmenetelével kiérdemelte, hogy részt vehetett a villányi borversenyen. „Az egyetemen és Villányban is azt tanultam meg, hogy a borászatban kizárólag a minőség számít” – hangsúlyozta a Nyakas Pincészet főborásza. 

    Ferenc Vilmos és Pühra Beáta is megemlítette a szőlész-borász körökben gyakorta elővett igazságot, hogy a bor kilencven százalékban a szőlőskertben dől el. „De az a bizonyos tíz százalék mindent elronthat” – figyelmeztetett immár Sárdy Diána, aki elődjéhez és mentorához, Kállay Miklós professzorhoz hasonlóan azt vallja, hogy a borászati munka alfája és omegája a borászati kémia. A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szőlészeti és Borászati Intézetének vezetője adatgazdag összefoglalót nyújtott arról, hogy a jelenlegi rendkívüli klimatikus körülmények milyen feladatok elé állítják a borászokat a szüret előtt, a helyes szüreti időpont kiválasztásakor és az alapanyag feldolgozásakor. Rengeteg tényező tetőzik ezekben a hetekben, ezért egyszerre kell ügyelni a sav- és ph-szintre, valamint az aromakomponensekre. 

    Az előadásokat követően Pólya Diána növényvédő szakmérnök a csodálatos Ördögárok dűlőben beszélt arról, hogyan lehet válaszokat adni a legfőbb kihívásokra: a gyomokra, a szőlőmolyokra, a lisztharmatra, a peronoszpórára, a feketerothadásra és a szürkerothadásra. Részletes beszámolójának egyik fontos elemeként felhívta a figyelmet arra, hogy a túlzott napsugárzástól épp a levélzet védheti meg a gyümölcsöt, így egyre összetettebb feladat lesz a lombfelület beállítása. 

    A tartalmas napot vacsora és borkóstoló zárta. Koccintás közben visszacsengtek Sárdy Diána szavai: „mivel a bor nyolcvan-nyolcvanöt százalékban vizet tartalmaz, nagy melegben ügyelnünk kell az elegendő mennyiségű bor bevitelére.”  

Hozzászólások

Jelenleg még nem szólt hozzá senki ehhez a cikkhez. Legyen Ön az első hozzászóló és ossza meg velünk a véleményét!

+ Új hozzászólás