Hír | 2011.11.30.

Csavarzáras Gedeon

Csavarzáras Gedeon Vargáék a kapuban
2011.11.30. A fiatal Varga Árpád már egészen ismert főleg a Perle és a kövidinka révén.

Az izsáki Varga Árpád még csak hat éve van a piacon palackos borokkal, mégis komoly ismeretségre tett szert. Különösen a fővárosi gasztronómiában van jelen, mivel Perle nevű gyöngyözőbora elnyerte a vendéglősök és a vendégek elismerését. A másik telitalálata az élénk sárga címkés kövidinka, ami egyrészt a megjelenéssel, másrészt a szép tartalommal kötötte le a fogyasztók figyelmét.

Érdemes egy kicsit elmélyedni az új palackokban, palackokon. Az Apacs Stúdió tipográfiája, mint mindig, most is telitalálat. Ehhez jön a csavarzár, amit Varga Árpád is bátran használ immár. A hetven hektáron gazdálkodó, 36 esztendős, pezsgőgyártási tapasztalatokkal is rendelkező borász egy szép új világ megteremtésén fáradozik.

?Érdekes, hogy Budapesten vagy Szegeden sokkal jobban elfogadják a gyöngyözőbort, mint Kecskeméten. A világvárosi jelleg vagy az egyetem ilyen módon hat a fogyasztásra? ? tűnődött el egy épp frissen kitöltött pinot noir rozé illatolgatása közben a gazda. Elitbor nem kóstolt, csupán magához vett néhány palackot, hogy élményeit rövidesen megossza az olvasókkal. Itt szivárogtatjuk ki, hogy a három bortenor (Tompa Imre, Kőrizs Imre és Dlusztus Imre) a szegedi bortéren határozta el, hogy komolyabb alföldi borbemutatót szerveznek a borszakíró, borászati újságíró kollégáknak. Nos, a rendezvény közelg: december 9-én a Curia Étteremben hét borászat (Frittmann, Gál Birtok, Gedeon Birtok, Koch, Lantos, Font, Béla) mutatkozik be a szakmának egészen sok újborral.

E szerveződés részeként gyűjtöttünk be hangyaszorgalommal borokat és élményeket Varga Árpádnál.

A sok lábon álló családi vállalkozás egyébiránt az egykori Gedeon dűlőről kapta a nevét. A birtok automata vaskapuján a VB monogram ne zavarjon meg senkit: a Perle világbajnok, a gazda meg egy ideig úgy vélte, jó név a Varga Birtok. De a hazai borászatban Vargának, Tóthnak, Juhásznak vagy Molnárnak lenni nem könnyű. Mindenesetre az izsáki és az ágasegyházi erdő között egy komoly birtok rajzolódik ki egy nagyon komoly borásszal az élén.

Info: www.gedeonbirtok.hu.

Hozzászólások

Jelenleg még nem szólt hozzá senki ehhez a cikkhez. Legyen Ön az első hozzászóló és ossza meg velünk a véleményét!

+ Új hozzászólás