Hír | 2012.04.23.

Borutasellátó (22): Gálné Dignisz Éva, a gyémánttengely

Borutasellátó (22): Gálné Dignisz Éva, a gyémánttengely Gálné Dignisz Éva
2012.04.23. Az e hét pénteken megrendezendő Duna Borrégió Napja elé írt sorozat új darabja Gálné Dignisz Éváról szól.

Irigylésre méltó tudással rendelkezik a szigetcsépi,  szigetszentmártoni, szigetújfalui és a balatonfelvidéki birtokokon gazdálkodó Gál család, ahol a szőlészetet Gál Csaba, a borászatot pedig a feleség, Dignisz Éva vezeti. Boraik jellemző íz jegye hihetetlenül tiszta, mondhatni zavarmentes környezetben jelenik meg: a szőlőízű itt szőlőízű, a málna málnás, a zöldalma zöldalmás. A Gál-boroknál mindig világos az üzenet. A fajtajelleges ízek és aromák úgy magaslanak ki, mint egy sudár olajfa a színtelített toszkán tájból: elkülönül, de szerves része a környezetének.

Nem véletlen, hogy Gálné Dignisz Éva már háromszor is bekerült az Év Bortermelője választáson a legjobb öt közé. Pedig hátrányos helyzetűnek mondható, lévén nő, s lévén kunsági borász. De a minőség erős nyila átüti az előítéletek pajzsát. Gálné Éva a Kertészeti Egyetem elvégzése után a Pest Megyei Pincegazdaságban ismerkedett meg a nagyüzemi viszonyrendszerekkel. A gyermekgondozás után (Zsuzsanna  és Csaba már a borászatban segít) az egyetem szigetcsépi tangazdaságában lépett tovább, ahol előbb a labort, majd a borászati üzemet, végül, az átalakulást követően az egész borászatot vezette. Férje szintén a Kertészeti Egyetem elvégzése után az egyetem szigetcsépi tangazdaságának volt a szőlészeti ágazatvezető-helyettese, majd a családi cég alapítója. 1999-től 2005-ig 60 hektár szőlőt telepített el, s erre alapozva 2002-ben kezdték el felépíteni a Gál Szőlőbirtok és Pincészetet, amely 2004-ben nyitotta meg kapuit az első borokkal. Jelenleg Szigetcsépen, Szigetszentmártonban és Szigetújfaluban 85 hektáron, valamint a balatonfelvidéki Lesencefalun 10 hektár szőlőültetvényen gazdálkodnak.

Hogy miért gyémánttengely? Mert egyrészt ő az a borász, aki a maga teljességében tudja bemutatni a borvidék sokszínűségét, másrészt azért, mert komoly esélye van arra, hogy ő is befusson Év Bortermelőjeként, s ezzel talán végleg le tud zárni egy korszakot az Alföld.

Amivel remélhetőleg új időszámítás kezdődne.

Hozzászólások

Jelenleg még nem szólt hozzá senki ehhez a cikkhez. Legyen Ön az első hozzászóló és ossza meg velünk a véleményét!

+ Új hozzászólás