Hír | 2011.12.01.

Bor- és pálinkaház nyílt Kurjantópusztán

Bor- és pálinkaház nyílt Kurjantópusztán Az új bor- és pálinkaház látványterve

2011.12.01. Szép szimbólum, hogy a ma átadott kóstolóház egy igazán zamatos nevű vidéken lelt otthonra, Izsák és Fülöpszállás között, az 52-es főút mellett.

A tervezők, a kivitelezők és a pályázatot felügyelő Dél-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség szakemberei járták be a megvalósult és lezárt projekt eredményét, magát a bor- és pálinkaházat. A házigazdák, Birkás Menyhért főborász és Zoltán fia, aki a társaság ügyvezetője, érthető büszkeséggel mutatták be a térségi ivászatkulturális centrumot. Ez utóbbi jelzős szerkezet magyarázatául Elitbor annyit tud mondani, hogy ez a ház a lehető legjobb helyen van a Kunsági és a Hajós-Bajai borvidék centrumában, nem messze Kecskeméttől (Dimenzió), tulajdonképpen félúton a megyeszékhely és Soltvadkert (Frittmann, Font, Lantos) között, az izsáki Royalsekt és a Gedeon Birtok központjától egy rigófüttynyire, a borotai Koch Borászattól, a Sümegi Birtoktól és az új kóstolóházzal a napokban bővülő, imrehegyi Béla Borászattól háromnegyed órányira, a forgalmas 52-es út lehajtóján.

A lényegre szeretnénk utalni: a mind erőteljesebb kunsági és hajós-bajai borászati teljesítmény mögé kezd kiépülni a megfelelő infrastruktúra, ami végre kézzel fogható lehetőséget nyújt a borturizmusra. Ez az új centrum képes lehet arra, hogy a földrajzilag szétszórt szolgáltatások szinergiáit összefogja. Elegendő itt arra utalni, hogy Frittmannék szép kóstolóháza a panzióval, a borotán épülő panzió és kádármúzeum, a hajósi pincefalu és a gyönyörűen felújított érseki kastély (ahol borászattörténeti kiállítás is nyílt), a Baján üzemelő hajós-bajai borok háza, a nektáráról híres Béla Borászat, valamint a Koch Csaba által jövő ősszel indítandó bortaxi szolgáltatás már önmagában meg kell hogy mozgassa a borértők fantáziáját.

Birkásék kóstolóházán két torony jelzi, hogy innen - lévén sík a vidék - messzire is el lehet látni.

Info: www.birkasborhaz.huwww.dbborut.hu.

Hozzászólások

Jelenleg még nem szólt hozzá senki ehhez a cikkhez. Legyen Ön az első hozzászóló és ossza meg velünk a véleményét!

+ Új hozzászólás