Hír | 2021.11.29.

Bor és barbecue a Kőrókában

Bor és barbecue a Kőrókában A birtok központja

2021.11.29. Szépen gyarapszik a kőróka meséjét, s ez által a Kőróka Pince és Étterem névadásának történetét megismerők tábora, Nagyrónai László tulajdonos borász szerint legalábbis. Pedig az étterem maga két éve, éppen a covidos időszak előestéjén nyílt meg, így jószerével alig van tapasztalatuk a pandémiás korlátozásoktól mentes működésről. De ez az összkép nem olyan lesújtó – állítja határozottan a Káli-medence, közelebbről is Mindszentkálla peremén, a Szűcs-hegy oldalából kinőtt pincészet tulajdonosa.

Míves és igéző kézműves boraik eddig is népszerűek voltak az ínyencségeket keresők között, az étterem megnyitásával pedig a teljes gourmet-élményt, s mint mondtuk már egy a kőrókáról szóló, nem tanulságok nélküli népmesét kapnak a borkóstolásra betérő vendégek. De csak a helyszínen, és csak borozás közben, mert a harmadik tétel előtt egy ilyen történetet nem lehet elkezdeni, állítja Nagyrónai László borász, tulajdonos, mesemondó; de a nem borozók közül az elitbor.hu-val annyi kivételt tesz, hogy elárulja: kő és róka bizonyosan van a mesében. A többit hallgassák meg személyesen, nyáron akár a diófa alatti teraszon, miközben tekintetük a Káli-medencét pásztázza; télen a pincében, de még inkább az étteremben, ahová ilyenkor, a napi nyitvatartás mellett, sűrűn szerveznek hétvégi vacsoraesteket is.

A legközelebbi ilyen összejövetel, amelyre korlátozott számban még be lehet férni, december 4-én lesz, az érkezőket a 2020-as „Rókatánccal”, egy száraz kékfrankos rozéval fogadják. Az előételt, tejszínes tormakrémmel töltött BBQ marhaszegy-tekercs saláta ágyon, a „7 Kál” Chardonnay-vel öblíthetjük; a kemencében füstölt maceszgombóccal tálalt marhahús erőleveshez 2017-es barrique Olaszrizlinget adnak fel; a főétel BBQ csülök lesz krumplipürével, vörösboros lila káposztával, hozzá 2015-ös „Hírlövő” Cabernet Sauvignon jár; a desszert pedig Női szeszély torta, „Helka” Rajnai Rizling 2017-es félszáraz fehérborral. A vacsora végén pedig ízelítőt kaphatnak a vendégek a Kőróka Pince 2021-es évjáratú új boraiból, kóstolással, az új tételek bemutatásával. (mi)

Hozzászólások

Jelenleg még nem szólt hozzá senki ehhez a cikkhez. Legyen Ön az első hozzászóló és ossza meg velünk a véleményét!

+ Új hozzászólás