Hír | 2011.11.28.

Az olaszrizling hazájában

Az olaszrizling hazájában A Jásdi-birtok
2011.11.28. Jásdi Mária a méretekről és az értékekről.

?2011 nagyon szép évjárat. Mi nem készítünk kései szüretelésű bort, így az augusztusban elkezdődött szüretet október elején fejeztük be a fehér szőlőinkkel. Az utolsó fajta a cabernet franc volt, ezt október közepén szüreteltük 23-as mustfokkal. Gyönyörűen beértek a szőlők? ? értékel Jásdi Mária, a híres csopaki birtok társtulajdonosa.

Minden évben a minőség van itt az első helyen, a mennyiséget és az egyéb szempontokat hátrébb sorolják. Nem meglepő, hogy itt az olaszrizling a fő fajta, amiből minden évben készítenek reduktív bort, és ha az évjárat engedi, dűlőset is. 2010, mint tudjuk, nem engedte, így a dűlőszelektáltakat beleházasították a normál reduktívba. A dűlős szelekcióknál egy tőkén maximum 1 kg-t hagynak, a sima ültetvényeken viszont 2-2,5 kg szőlő terem tőkénként. ?Ha az évjárat gyengébb is, a dűlőszelektált borok akkor is a szebb arcukat mutatják, mint a hagyományos területek. Így tudjuk emelni az alapborok minőségét is egy esetleges házasítással. 2011-ben mindenestre lesznek dűlőszelekciók is, ilyen lesz a Siralomvágó olaszrizling. Ez a dolomitos, márgás, ásványi anyagokban gazdag terület rendkívül egyedi minőséget ad, ez mutatja meg legjobban Csopakot? ? értékel Mária.

A borteraszról beszámolt már az Elitbor. ?Az első borvacsorára éppen ezen a héten érkezik egy kormánydelegáció, nem tudjuk, honnan szereztek tudomást rólunk, de örülünk az érkezésüknek? ? fogalmaz a háziasszony. Szerényen sejtetjük, hogy talán épp a mi portálunk vitte föl a hírt a kormányzati magaslatra?

Hogyan tovább? ?Egy ilyen borászatnál soha semmi sem kész, de a birtok ezzel a 20 hektárral épp elegendő. Évente 100-120 ezer palackot értékesítünk, nem is kell ennél több, ez az, amit még mi magunk családi szinten művelni tudunk. Nem szeretnénk idegent bevonni a vállalkozásba. Nálunk a minőség százszor fontosabb, mint a mennyiség. Ez egy családi birtok: a felelősséget és a nevünket adjuk ehhez. Hiszen minden palackon igen jól olvasható a Jásdi név.?

Hozzászólások

Jelenleg még nem szólt hozzá senki ehhez a cikkhez. Legyen Ön az első hozzászóló és ossza meg velünk a véleményét!

+ Új hozzászólás