Hír | 2021.10.24.

Az idén is megünneplik az újbort Badacsonyban

Az idén is megünneplik az újbort Badacsonyban Borbély Tamás ott lesz

2021.10. 24. A balatoni őszi programkínálat jeles eseménye lesz az immáron második alkalommal meghirdetett Badacsonyi Újborkóstoló. November 20-án rendezik meg a találkozót Badacsonytomajban, a Hableány épületében. Híven a hagyományokhoz, hiszen itt hajdanán is szüreti bálokat, kóstolókat tartottak, ezúttal is a bormustráé lesz a főszerep. A hagyományteremtő szándék tehát az újborok kóstolójával tovább erősödik. Mikor, ha nem novemberben hívnák össze a borászokat, hiszen ekkor már többnyire túl vannak a szüreten, megszületnek az új boraik, időszerű a kóstolást megejteni. A friss, izgalmas nedűket pohárba tölteni, egymás véleményét kíváncsian várni. (Máris tudható, hogy a Laposa Birtok 2021-es, új, illatos borral debütál a kóstolón.) 

A közös együttlét tematikájában hangsúlyos szerepet kap majd a tájegység értékmegőrzése, a minőség megbecsülése, az alkotás öröme, a terroir tisztelete. Ez adja meg a közös ünneplés szakmai rangját. Jóllehet az új bort üdvözlik, de a megjelenő borászok nemcsak újdonságaikkal rukkolnak elő, hanem két különleges, régebbi tételt is hoznak a kóstolóra. Megvitatják milyen volt, lesz az évjárat, mennyi küzdelemmel járt a szüret, miben, s hogyan segítik egymást a régió borászai. A kérdések megválaszolására remek alkalmat kínál a különféle borok kóstolása. A tervek szerint, több mint tíz borvidéki borászat, több mint 30 kóstolható bor, az egyedülálló helyszín és egy egyedülálló sétálókóstoló hívogatja az őszi Badacsonyba a borok iránt érdeklődő vendégeket. 

    Eddig a következő borászatok jelezték részvételüket az eseményen: Fata Pince, Borbély Pincészet, Szászi Birtok, Gilvesy Pincészet, Folly Arborétum és Borászat, Szeremley Borház, Málik Pince, Éliás Birtok, Laposa Birtok, VáliBor, Büttner Borbirtok, SKIZO Borház/Sike Balázs Pincéje, Istvándy Birtok. Természetesen a regisztráló borászatok listája egyre bővül. A kedvezményes, elővételben megváltható jegyek november 14-éig (éjfélig) kaphatók 4990 forintért. November 15-e után és a helyszínen 5990 forintért árulják a belépőket. A kóstolójegy tartalmazza a kiállító pincészetek tételeinek kóstolását. Kizárólag védettségi igazolvánnyal látogatható a rendezvény. Kapunyitás: 15 órakor lesz.

Hozzászólások

Jelenleg még nem szólt hozzá senki ehhez a cikkhez. Legyen Ön az első hozzászóló és ossza meg velünk a véleményét!

+ Új hozzászólás