Hír | 2021.12.03.

Az Év bortermelője 2021: Nyúlné Prüha Beáta

Az Év bortermelője 2021: Nyúlné Prüha Beáta Az Év bortermelője 2021: Nyúlné Prüha Beáta

2021.12.03. A Magyar Bor Akadémia tagjai megválasztották az Év bortermelőjét. Idén Nyúlné Pühra Beáta kapta a legtöbb szavazatot a borakadémikusoktól. 

A jelöltek kiválasztása idén is többlépcsős folyamatban zajlott: az MBA többszáz szakmabelit kért fel arra, hogy küldjék el javaslataikat, közülük 250 szakíró, étteremtulajdonos, újságíró és egyéb szakember jelölt három-három borászt a díjra. A legtöbb jelölést kapott öt borász – Figula Mihály (Balatonfüred-Csopaki borvidék), Günzer Tamás (Villányi borvidék), Ipacs Szabó István (Villányi borvidék), Liptai Zsolt, a Pannonhalmi Főapátság pincészetének főborásza (Pannonhalmi borvidék) és Nyúlné Pühra Beáta, a Nyakas Pincészet főborásza (Etyek-Budai borvidék) – került a döntőbe, ahol a 125 borakadémikus titkos szavazással döntött a sorrendről. 

    Ezzel a döntéssel a Nyakas Pincészet lett az első olyan borászat, amely két Év bortermelőjét is adott, hiszen a tavaly elhunyt Malya Ernő, Nyúlné Pühra Beáta elődje és mentora, 2002-ben érdemelte ki a címet. Beáta e döntésnek köszönhetően a 2013-ban befutó Gálné Dignisz Éva után a második hölgy az Év bortermelői sorában. Éva szintén Malya Ernőt tekinti mentorának, hiszen a legendás docenssel, aki a reduktív borkészítés atyja, évekig együtt dolgoztak az egyetem szigetcsépi laboratóriumában.

    Nyúlné Pühra Beáta érdeme, hogy tovább finomította a közkedvelt Nyakas-stílust. Sokan kedveleik könnyű ivású, gyümölcsös, ízekben és zamatokban gazdag boraikat. A pincészet nagy fejlesztést folytat. Céljuk, hogy a reduktív tételeik mellett készülő érlelt boraik is széles körben ismertek legyenek. 

Hozzászólások

Jelenleg még nem szólt hozzá senki ehhez a cikkhez. Legyen Ön az első hozzászóló és ossza meg velünk a véleményét!

+ Új hozzászólás