Hír | 2012.04.05.

Áts Károly a Napsugaras Boresten

Áts Károly a Napsugaras Boresten Áts Károly a Napsugaras boresten
2012.04.05. Nagy tisztesség az alsóvárosi borkurzus számára, hogy az ország legismertebb, legnépszerűbb borászainak egyike, Áts Károly elfogadta a meghívást. A Royal Tokaji főborásza ráadásul itt mutatta be 2010-es furmintját, sárgamuskotályát, valamint a híres Áts Cuvée-t, és e három premiert megfejelte azzal, hogy a sort a már kifutó tételnek tekintendő 2006-os hatputtonyos aszúval zárta - a Szeged Ma írása.

Az Év Bortermelője-választás két legutóbbi ötös döntőjében részt vevő mádi főborász a ferencvárosi futball és a tokaji bor kettős vonzásában élte ifjúkorát. A vonzalmak nem változtak, csak épp már nagyobb hangsúly van a boron. Anno azért választotta a budafoki borászati szakközépiskolát, mert ott futballozva esélyt látott arra, hogy fölfigyel rá a Fradi. Jobban jártunk azzal, hogy a Hugh Johnson brit borszakíró fémjelezte mádi borászat figyelt föl rá.

Visszatérve a Tokaji borvidékre, hamar, 1994-ben elszegődött a Royal Tokajihoz, ahol azóta is csodálatos műveket alkot. Nagy erénye, hogy a mádi szembe szomszéd, Szepsy István által kitaposott száraz bor ösvényen ugyanolyan magabiztosan igazodik el, mint a friss édes bor (Áts Cuvée) vagy az aszúk útjain.

Áts Károly megőrizte a munkakedvét, a gyermeki életörömét és a szerénységét is. Amikor a házigazda, Dlusztus Imre megemlítette, hogy az övé a világ egyetlen 100 pontos bora, amit ráadásul nem egy falusi borverseny zsűrijétől, hanem a tekintélyes amerikai Wine&Spirits magazintól kapott, lehajtotta a fejét, majd más témára terelte a szót. Azt is mondta, hogy bort szeretettel kell inni.

Nos, ugyanezt vallja a borestek következő vendége, a ceglédi Kökény Benő. Mindazok számára ajánlott ez az est, akik szeretnének megismerkedni egy eredeti emberrel, akinek különösen szép borai vannak. S mivel ezeket a tételeket itthon nem hozza kereskedelmi forgalomba, itt az alkalom, hogy a szegediek találkozzanak ezekkel a szenzációs nedűkkel. (A rendezvény április 5-én, csütörtökön 17 órakor kezdődik Alsóvároson, a Nyíl utcai tájházban. A borkóstolóra és borvacsorára a belépő 2000 forint.)

Hozzászólások

Jelenleg még nem szólt hozzá senki ehhez a cikkhez. Legyen Ön az első hozzászóló és ossza meg velünk a véleményét!

+ Új hozzászólás