Hír | 2011.12.01.

Ágnes és a kadarkák

Ágnes és a kadarkák Egy hordóban eveznek
2011.12.01. Beszélgetés Heimann Zoltánnal, akit nem volt egyszerű utolérni, de nagyon örülünk, hogy végül mégiscsak sikerült.

"Ez az évjárat elképesztően jó.  A 2010-es évjárat az elmúlt évtizedek leggyengébb évjárata volt, 40%-os termést szüreteltünk a korábbi évekhez képest. 2011 mind mennyiségileg, mind minőségileg kompenzált" - fogalmaz Heimann Zoltán szekszárdi bortermelő, aki idén bekerült abba a bizonyos legjobb ötbe.

Márton napra elkészült az Idei nevű boruk, ami egy zweilegt-merlot házasítás. "Nehéz lesz majd ezzel a névvel januárban, de még az is meglehet, hogy addigra nem is marad belőle,  annyira népszerű" - végez egy kis felületi önrevíziót. A Heimann Birtok következő, palackba kerülő bora a viognier.

(A fajta és a magyarországi termesztői iránti tiszteletből nyitunk zárójelet. A szőlő Franciaországból, a Rhône völgyének északi részéről származik. Illatos, gyümölcsös, zamatos. Ha hűvös éghajlatú területen termesztik, bora savakban gazdag, melegebb éghajlatú vidékeken viszont gyorsan elveszíti savkészletét. Franciaországon kívül Kaliforniában és Ausztráliában kedvelt, Magyarországon Szekszárdon, Egerben és Pannonhalmán már fellelhető. Anno Gál Tibor kezdett el vele foglalkozni és bemutatta, hogy Egerben önállóan is megállja a helyét. Egykori tanítványa, Liptai Zsolt Pannonhalmán foglalkozik igen szépen a fajtával. Nem meglepő, hogy Heimann Zoltán is beleszeretett a viognier-be, hiszen a balesetben elhunyt Gál Tibor alapítói munkáját jó barátként ő fejezte be a PAP-nál.)

Heimann szerint 2011 felzárkózik az olyan kiemelkedő évjáratokhoz, mint amilyen 2007 vagy 2009 volt, sőt talán majd túl is szárnyalja őket. "Észrevettünk egy furcsa sinusgörbét az elmúlt 20 évben az évjáratok között. Ezt a görbét ha nem is feloldja, de magasabb szintre teszi a pincészet szakmai tapasztalata, tudása, illetve a hagyomány, no meg a technológiai felszereltség."

A Barbár mindössze 2006-ban és 2007-ben készült, holnaptól pedig a 2009-es is elérhető lesz a fogyasztók számára. Egyelőre még rejtély, hogy '11 ad-e Barbárt a hazának.

De van itt konkrét terv: "Jövő év telére teljesen új borral készülünk, az Agnusszal. Merlot lesz, azt vettük ugyanis észre, hogy Magyarországon a csúcsborok döntő többsége merlot-ból készül. Nagyon limitált széria lesz, mindössze 1500 palack fog készülni belőle. A névválasztás sem véletlen, tisztelgés a feleségem, Ágnes előtt, illetve nyilván vallási jelentése is van, hiszen az agnus latinul bárányt jelent."

 

Hír még, hogy a 2010-es gyenge évjárat miatt visszamondtak egy EU-s támogatást. Ettől függetlenül nem mondanak le a fejlesztésekről, tervük a barrique pince bővítése és egy új kóstolókomplexum. Kóstolóterem fejlesztésre azért is van szükség, mert a boraik 40%-át helyben értékesítik, ami nagyon jó arány, de a magasabb érték még több hasznot hoz.

Mi újság a tíz éve elkezdett kadarka projekttel? ?Kutatóintézeti szakmai támogatással 100-120 éves kadarka klónokkal foglalkoztunk, ebből választottunk ki 30-at, majd 7-re szűkült a kör, és ebből fajtánként 1000 tőkét feloltottunk. Ez a kísérlet nagyon nyíltan zajlott, nem csak magunknak készítettük, vártuk a szőlőkóstolókra a többi borászt is. A program természetesen nem zárult le, figyeljük a fejleményeket.?

Van-e még valamilyen újság? ?A nagyfiam, Heimann Zoltán befejezte a BA képzést Geisenheimben, Németországban, most mesterképzésen vesz részt Montpellierben, Franciországban ifj. Dúzsi Tamással. Várjuk haza nagyon? ? hangzik a válasz, csak épp az Év bortermelője díjról nem akar beszélni.

Mindig tudtuk, hogy szerény, arányos ember, aki ugyanannyi iróniát bocsát ki társaságára, amennyi öniróniával lepi meg önmagát.

Szóval a jelölés. ?Nagyon meglepett és borzasztóan jól esett a jelölés. Bevallom, engem sem kerül el az emberi hiúság. Az, hogy hárman vagyunk Szekszárdról? Nos, az egyik szemem sír, a másik nevet. Nevet, hiszen ez azt jelenti, hogy a borvidékünk hírneve, dicsősége, és népszerűsége egyre csak növekszik. De sír is, hogy így rontom a többiek esélyeit, kár érte. Én először kerültem a jelöltek közé, így tudom, hogy a győztes személye az előttem állók között dől el.?

Hozzászólások

Jelenleg még nem szólt hozzá senki ehhez a cikkhez. Legyen Ön az első hozzászóló és ossza meg velünk a véleményét!

+ Új hozzászólás