Hír | 2011.11.29.

A Nagy-Eged szerelmesei

A Nagy-Eged szerelmesei Kékfrankos a Nagy-Egeden, 500 méter magasan
2011.11.29. Zakarné Kovács Mónika, a Kovács Nimród Winery ügyvezetője tájékoztatta az Elitbor olvasóit az új márkákról és a meteorológia állomásokról.

?A nagyegedi kékfrankossal zártuk a szüretet. Szinte nem volt szünet a korai és a későn érő fajták között. A minőség azonban kiemelkedően jó. Rövid szüreti idényünk volt és emiatt olykor helyhiánnyal küszködtünk? ? foglalja össze szüreti tapasztalataikat Zakarné Kovács Mónika, a Kovács Nimród Winery ügyvezetője.

A borászat termékeit három kategóriába lehet sorolni. Az Egri sorozat a mindennapok bora, a Kovács Nimród sorozat pedig egy magasabb minőségi kategória. Most jelenik meg egy új brand, a Nagy-Eged dűlő szelekció. December 15-én mutatják be ennek a kategóriának a 2010-es furmintját egy egészen új grafikai megjelenéssel. Bővül a Kovács Nimród csoport is egy 2007-es kékfrankossal. Az Egri sorozatban is lesz változás: a korábbi Egri Fehér 2011-es évjárata már Egri Csillag névvel kerül forgalomba jövő januárban. Ez egy könnyű, reduktív, gyümölcsös fehér bor lesz olaszrizling, leányka, chardonnay és szürkebarát házasításként.

Egy ok a büszkeségre az ügyvezetőtől: ?2006-os Egri Bikavér Superior borunk a Hong Kong International Wine & Spirit Competition borversenyen bronzérmet kapott, ez hatalmas elismerés a pincészetünk számára.?

Nézzük a fejlesztéseket! ?Új barrique hordókat vásároltunk, ez egyben a technológiánk egyik alapja is. A szőlészeink munkáját megkönnyítve meteorológiai állomásokat hoztunk létre mind a három területünkön, tehát a Nagy-Egeden, Noszvajon a Nagyfai és a Nyilasmár dűlőkben. Jelenleg tart az egyéves tesztidőszak, de eddig remekül szerepeltek a berendezések. Az állomások kommunikálnak egymással, így pontosan tudjuk, az adott területen mennyi a páratartalom, a csapadék vagy a hőmérséklet. Jövőre már élesben szeretnénk használni a rendszert, hiszen nagy segítség ez egyes betegségek kialakulásának a feltérképezésére. A két noszvaji terület mindössze 200 méterre van egymástól légvonalban, mégis teljesen különböző adatokat kapunk, eltérő így a növényvédelmük is. Az eszközökkel hatékonyabban és költségkímélőbben tudunk védekezni az egyes betegségekkel szemben, mintha a hagyományos módszereket használnánk. Ezzel párhuzamosan kísérletek zajlanak a Nagy-Egeden a kékfrankos ültetvényeinken, ez a legmagasabban fekvő területünk. Ennek már egy részén organitikus termesztést használtunk, ez az év nagyon kedvezett ennek a művelési módnak. A jövőben szeretnénk a Nagy-Egeden teljes mértékben áttérni a természethű művelési módra, és csak olyan régi, bevált anyagokat használni, mint a réz és a kén. A gyomirtást eddig viszont nem sikerült megkerülni, mert nincs lehetőség talajmunkákra, annyira köves ez a terület.?

 

Az Elitbor kommentárja: az ügyvezető asszony beszámolójából is kiderül két fontos egri tendencia, az organitikus művelés iránti igény és a dűlőszelekció. Utóbbival kapcsolatban már jeleztük, hogy Eger, illetve a borvidék adós önmagának egy marketing megközelítésben is használható dűlőtörténeti áttekintéssel.

Hozzászólások

Jelenleg még nem szólt hozzá senki ehhez a cikkhez. Legyen Ön az első hozzászóló és ossza meg velünk a véleményét!

+ Új hozzászólás