Hír | 2011.11.30.

A kevesebb néha több

A kevesebb néha több Veretes bejárat
2011.11.30. Kiss Gáborral, a Matias Pincészet borászati vezetőjével merengtünk 2011-ről.

?2011 nagyon szép évjárat, gondolom, ezt már sokan elmondták, nincs ez másképpen nálunk sem. A fehér boraink elkészítéséhez nagyon fontos volt a szüret időpontjának pontos megválasztása. Nekünk a szőlőben a sok mérés, precíz munka révén sikerült a legoptimálisabb időben szüretelni, így a fehérboroknál a friss illat, a telt íz és a jó savak dominálnak. A vörösborokra mély szín, komoly test, sűrű textúra jellemző magas alkohollal. Uralkodó a 14-14,5 %? ? ad összefoglalót Kiss Gábor.

A Matias Pincészet egyelőre két bort készített, egy irsai olivért a Pécsi borvidékről és egy merlot-kékfrankos házasítású rozét a Szekszárdi borvidékről. Előbbi nagyon könnyed, gyümölcsös és illatos, utóbbi ropogós savszerkezetű, élénk bor. Ez a két bor a következő két hétben forgalomba fog kerülni. Nem erőltetik a gyors piaci szereplést, a Matias a természetesség híve. Idézzük a főborászt: ?nem szabd nyírni a borokat, meg kell várni a természetes folyamatokat.?

A Matias 2010-ben nem készített vörösbort, idén viszont mindegyik fajtából bemutatják az évjárat szépségeit. ?Nálunk a portfólió még kialakulóban van, de a termékpiramis tetején a Mítosz nevű szekszárdi házasítás és a Mondának keresztelt villányi cuvée áll. Idén először készül syrah is. A villányi Jammertál dűlőben van fél hektár ebből a fajtából. Hihetetlenül telt, hosszanérő bor, 30 éves potenciált mutat. Különlegességét maga a terület, illetve egy nagyon komoly terméskorlátozás adja. Ha közvetlenül mellettünk lesz eladó terület, akkor bővítjük a syrah területünket, ha nem, akkor nem. A kevesebb néha több? ? számol egy kicsit a magántermelőként is neves Kiss Gábor.

A terület bővítése egyébként is folyik a pincészetnél a pécsi Ördögárok- és a Murom-dűlőben. Az idén három hektárt vásároltak meg. A pincészet elnyerte végleges formátumát, az új 6600 nm?-es komplexumban. Ez egy háromszintes épület, melyből kettő a föld alatt található, teljes egészében a gravitáció hatását használják ki a feldolgozás során. Tavasszal tervezik a hivatalos és ünnepélyes átadást, de közben folyamatos a költözködés, az árukészletek mozgatása az új borászatba.

Hozzászólások

Jelenleg még nem szólt hozzá senki ehhez a cikkhez. Legyen Ön az első hozzászóló és ossza meg velünk a véleményét!

+ Új hozzászólás