Hír | 2021.11.17.

A cabernet franc hatodik seregszemléje Villányban

A cabernet franc hatodik seregszemléje Villányban Villány az otthona

2021.11.17. Hatodik alkalommal rendezik meg a Franc&Franc Villányban elnevezésű, a cabernet franc szőlőfajta és a belőle készített borok kétnapos ünnepét. A rangos eseményre külföldről és itthonról az idén is több százan érkeznek.

November 19-én, pénteken, 9.30 órától szakmai fórumot tartanak, amelynek a Bock Borászat ad otthont. A tanácskozás középpontjában az idén a cabernet franc nagyvilágban betöltött szerepe, a kiemelkedő bortermelő területek széles sprektumának bemutatása, elemzése áll. Céltudatosan törekednek arra, hogy az előadások tematikája egyben előkészítő ráhangolódás legyen a 2022-ben, első alkalommal megrendezendő, a fajtára fókuszáló, kontinenseket átívelő, nagyszabású borversenyre, a Franc du Monde-ra. A villányi termőtáj mind jobb megismertetése és nemzetközi kontextusba helyezése is a fórum részét képezi. A borok kapnak főszerepet, amikor a szakmai zsűri közzé teszi a bemutatásra érdemes villányi borokat. Az idén Horkay András DipWSET, a CEWI vezetője, Győrffy Zoltán, a Pécsi Borozó magazin főszerkesztője, a Villányi Franc bizottság tagjai és a nevező borászok 3 classicus, 6 premium és 3 super premium bort ajánlanak a szakma képviselőinek figyelmébe.

November 20-án kóstolónap színesíti a programot. A borok seregszemléjének helyszínei, a Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet, a Gere Tamás & Zsolt Pincészete, a Jammertal Borbirtok, Gere Attila Pincészete és a Polgár Pincészet. Kétszázötven borkedvelő a villányi pincékben túrázva ismerkedhet meg a legújabb Villányi Franc-okkkal a pincészetek képviselőinek személyes közreműködésével. Több mint 25 pincészet, 40 cabernet franc borát kóstolhatják meg a borrajongók, de várnak vendégborászokat a szomszédos országok franc-termelői közül is. Buszokkal oldják meg a szervezők a pincészetek közötti közlekedést, az idei évben a Jammertal Borbirtok lesz a kiinduló helyszín. A borkóstoló nap minden tételének kóstolását (legalább 40 borminta) a részvételi díj tartalmazza. Sőt, ebbe az összegbe benne foglaltatik a borkorcsolya, a falatka, az ebéd, egy kóstolópohár, egy Villányi France emléktárgy, egy kóstolófüzet és az egyes helyszínek közötti transzfer is.

Hozzászólások

Jelenleg még nem szólt hozzá senki ehhez a cikkhez. Legyen Ön az első hozzászóló és ossza meg velünk a véleményét!

+ Új hozzászólás