Zsirai Pincészet

Somlói borvidék, Villányi borvidék, Tokaj-Hegyaljai borvidék

Cím: Somlóvásárhely; Mád; Palkonya
Weboldal: www.zsiraipinceszet.hu
E-mail cím: [javascript protected email address]
Zsirai Pincészet Somlói szőlős

Két fiatal hölgy, Zsirai Kata és Zsirai Petra viszi édesapjuktól családi örökségül rájuk hagyott birtokait. A testvérpár Nagyatádról származik, ahonnan Zsirai Csaba hobbiból indult el Palkonyára, a Villányi-borvidékre, hogy kiszakadjon a helyi kábeltévé mindennapos robotjából és a természet nyugalmában feltöltődjön. Mindössze egy pincét szeretett volna, de szőlő is járt hozzá. Bár lánya, Petra szerint lehet hogy csak amolyan „B” tervnek szánta a nyugdíjas éveire a szőlőművelést, azért elvégezte a borászati iskolát, és két év után már komolyra fordult a pincéjük élete.

Palkonya után jött az örök szerelem, Tokaj, ahol 2005-ben vásárolt területet, amely az évek során 14,5 hektárra bővült. Ekkor már tudatos építkezés, bővítés jellemezte munkáját, és 2008-ban egy másfél hektáros birtokot vett Somlón, amit méltatlanul háttérbe szorulva érzett. Szeretett volna megmutatni valamit az embereknek a borvidék különleges karakteréből.

Mire kiteljesedett munkája, és három borvidéken megalapozta a pincészet életét, 2011-ben elhunyt a családfő-alapító. Még megérte a pincészet arculatának kialakítását, és a Zsirai borok piacra kerülésének első lépéseit. A pincészet vevőkörének kiépítése, megismertetése két lányára, Katára és Petrára hárult. Édesanyjukkal meghozták a döntést, hogy továbbviszik családilag a munkát. Kata ekkor egyetemre járt, és annak befejezése után megkezdte borászati tanulmányait. A tokaji birtokra, Mádra költözött, ahol a legnagyobb területük és üzemük található. 2014 tavaszán kinyitott vendégházuk, amely 3 szobával, egész éves nyitva tartással várja a Tokaji borvidékre látogatókat. Dűlőtúrákkal, borkóstolókkal is színesítik programjukat Kata vezetésével.

Zsirai Petra Pécsett él férjével, Csanaky Mátéval, aki az évek során fontos szerepet vállalt magára a családi munkában. Amíg Petra menedzseli a cég ügyeit, addig férje biztosítja a cég teljes logisztikáját, marketingjét, értékesítését. Budapesten fenntartanak egy raktárbázist, a három borvidékről érkező termékeik könnyebb kiszolgálása érdekében. Jelentős az exportjuk, főleg a tokaji és somlói termékeik jutnak külföldre nagyobb arányban. Jelen vannak Budapesten a rangos borbárakban, éttermekben, s mindhárom borvidéken részt vesznek a helyi rendezvényeken, fesztiválokon, borversenyeken. „Fontos nekünk, hogy részesei legyünk a borvidék életének Tokajban, Somlón és Villányban, mégha nem is tudunk állandóan ott lenni” – mondja Petra, aki jelenleg kisgyermeke miatt a megszokottnál is kevesebbet mozog Pécsről. Édesanyjuk Nagyatádról segíti továbbra is a munkájukat és a borászat mellett a Nagyatádi kábeltévét továbbra is működtetik.