Wunderlich Alajos

Villányi borvidék

nemzetközi elismerés Hazai aranyérem
Cím: 7773 Villány, Oportó u. 8.
Telefonszám: 72/ 592-970
Fajtaösszetétel: Olaszrizling, zweigelt, kadarka, cabernet franc, cabernet sauvignon, merlot, pinot noir.
Wunderlich Alajos Dlusztus Imre: Wunderlich Alajos

Nagy valószínűséggel Wunderlich Alajos hazánk legismertebb borásza, akit az egész ország Lojziként említ, s akinek vendégei legendákat mesélnek a Jammertál dűlőben található öreg pincéjében prezentált bográcsosairól, különös tekintettel a kakaspörköltre. Üzlettársa jó érzékkel fektetett be ebbe a jól bejáratott márkába, s a brand építése a 2004-ben kötött megállapodást követően is folyamatos volt egészen 2011-ig. Hogy mást ne mondjunk, egyetlen hazai borász neve sem köszönt vissza gigantposzterekről, egyedül Lojzié.

Wunderlich bádogosként és esztergályosként dolgozott sokáig, s fizetés-kiegészítésnek tekintette a borászkodást. És nem is akart szégyenben maradni a többi villányi férfi előtt, akik a műszak után egyenesen a szőlőbe tartottak. Szerencsére ebben a kisvárosban két koccintás közben cserél gazdát a szaktudás, így Wunderlich Alajos nevét nem sokkal a rendszerváltás után a nagy ötösfogattal (a két Gere, Tiffán, Bock és Polgár) együtt emlegették. De azt senki sem gondolhatta, hogy a kicsiny Oportó utcai feldolgozóból egyenes út vezet ehhez a hatalmas, Európában is egyedül álló vállalkozáshoz.

A nagy menetelés néhány éve megszakadt. Wunderlich Alajos kiszállt a gigaméretű vállalkozásból és egy darabig ott hagyta a nevét. 2013 tavaszára eldőlt, hogy a látványpince a Jammertal nevet veszi fel, így egyetlen borászat viszi a Wunderlich nevet, a Lojzié.

Wunderlich Alajos újra családi pincészetet vezet. A házán mindig kint volt a bádogos mester táblája, dolgozzon egymillió palackkal vagy ötvenezerrel. Jelképes erejű ez a kissé kopott, időverte, de időt álló tábla.