Weninger Franz

Soproni borvidék

nemzetközi elismerés Hazai aranyérem
Cím: 9494 Balf, Fő utca 23.
Weboldal: www.weninger.com
E-mail cím: [javascript protected email address]
Telefonszám: 99/531-082
Fajtaösszetétel: Fehérburgundi (pinot blanc),kékfrankos, merlot, pinot noir, syrah, cabernet sauvignon, cabernet franc.
Weninger Franz Az ijabbik Franz

"A családom 1997 óta szívén viseli mind az autochton (őshonos), mind pedig a tradicionális szőlőfajták sorsát, s már ekkor felismertük a kékfrankosban rejlő nemzetközi lehetőségeket, azt, hogy a kékfrankos igenis méltó arra, hogy világszerte elismert éttermek borlapján szerepeljen. 2006-ban még egy lépéssel megtoldottam ezt a gondolatmenetet, a szőlőben és borászati szinten is átálltunk a biodinamikus gazdálkodásra" - nyújtott bepillantást gondolkodásának központi kérdésébe Franz Weninger, akinek az édesapja is kitűnő borász.

Az idősebb Franz 1991-ben járt először Villányban, s milyen a véletlen, épp annál a Wéber Ádámnál kóstolt meghatározó élményt nyújtó oportót, akinek borába (és lányába) lett szerelmes Gere Attila és Gere Tamás, a két másodunoka-testvér. Így lettek a Gerék sógorok, s így lett nagyon rövid idő alatt Attila üzlettársa a burgenlandi sztárborász. Weninger az itteni telepítéseket követően már három birtokon gazdálkodott: otthon, Horitschonban, Balfon és Dél-Baranyában. Nos, a borásznak tanult Franz gyereké lett a feladatok egyharmada, aki közel egy évtizede önállóan irányítja a Soproni borvidéken a 22 hektáros birtokot.

A borász az édesapától kapott stílusnak megfelelően előbb meglepően gyümölcsös, a hagyományos (nem feltétlenül jó) soproni íz világtól eltérő, simább ivású, teltebb, majdnem mediterrán vörösborokat készített. Ez a "majdnem mediterrán" némi magyarázatra szorul: az éghajlatnak köszönhetően hagyományosan magas savtartalom és az ezt kezelni képtelen technológia miatt ezen a borvidéken karcos borok születtek. A szőlők teljes beérését szolgáló ültetvények telepítésével, a hely, a térállás helyes kiválasztásával, valamint az irányított erjesztés eszközrendszereivel melegebb, kedvesebb, behízelgőbb borokat lehet készíteni. Ez persze csak azokat döbbenti meg, akik nem kóstolják a túlsó oldalról származó kékfrankost. A rideg, vasfüggönnyel megerősített államhatár hatása a borászati stílust illetően még jó ideig tartotta magát, de mára - különösen az idősebb Franz munkásságának köszönhetően - megfordult a trend. Ehhez persze kellett, hogy több meghatározó borászat (Jandl, Luka, Pfneiszl, Ráspi, Gangl, Taschner, Iváncsics, Ákos, Roll, Töltl, Vincellér) egyszerre lépjen.

Az ifjú Franz azonban kilépett a sorból és néhány éve a balfi lankák ásványosságát kutatja és mutatja be. Azóta a birtokborok mellett dűlőszelektált (Spern és Frettner) tételeket készít. A gyümölcsösség megmaradt, ugyanakkor kiegészül egyfajta, meglepő, újsoproni mineralitással.

A Weninger-fiú beleszületett a szőlőbe, beleszeretett a borász szakmába, majd a magyar tájba. Jellemző, hogy a pinot blanc-t az itteni hagyományokhoz híven fehérburgundinak hívja. Legutóbb annak tudott igazán örülni, hogy a biodinamikus növénytermesztési eljárásnak hála méhek telepedtek a szőlejébe. Ezért is hirdeti mindenfelé: "Természetes és mindenféle sallangtól mentes bor az igazi bor!"