Wekler Családi Pincészet

Pécsi borvidék, Tolnai borvidék, Szekszárdi borvidék

Hazai aranyérem
Cím: 7695 Mecseknádasd, Liszt F. u. 20.
Weboldal: www.weklerpince.hu
E-mail cím: [javascript protected email address]
Telefonszám: 72/ 566-035
Fajtaösszetétel: Sauvignon blanc, pinot blanc, szürkebarát, olaszrizling, zenit, muscat ottonel, cserszegi fűszeres, cabernet franc, merlot, kékfrankos, kadarka, pinot noir.
Wekler Családi Pincészet Wekler Ferenc alapító, tulajdonos

Rejtőzködő borfaluként azonosítja önmagát Mecseknádasd, ez a valóban eldugott, baranyai község, amiről sokat olvashattunk a nyolcvanas évek végén. A mindenható párt a paksi atomhulladék lerakatának nézte ki a Feked, Véménd, Ófalu, Mecseknádasd négyszög belső területeit. Egy harcos civil, a nádasdi tanácselnök állt ellent, aki meg tudta védeni a szülőföldjét a veszélyes anyagtól, s ezáltal országos hírű érdekvédő, majd politikus, végül a parlament alelnöke lett. Wekler Ferenc ma a szőlőbirtokkal foglalkozik és azt mondja: Nádasd az ő rejtőzködő borfaluja.

S hány ilyenről beszélhetnénk még? Ott van az éledező hőgyészi és györkönyi pincefalu, a Dunára néző, hangulatos solti szőlőhegy vagy a szintén alig ismert monori Strázsahegy. Magyarország kincsesház.

Kevéssé ismert tény, hogy a Kelet-Mecsek tájvédelmi körzetének ékessége, Mecseknádasd Skóciai Szent Margit szülőhelye. Erre kevésbé építhet a község, de a borára igen. A több száz éves borászati hagyományokkal rendelkező falu pincesora külön látványosság, főleg a "nyitott pincék napján", amikor a hangulatos présházakat száz szám lepik el az aktív borturisták.

Mecseknádasd a Wekler Családi Pincészet központja, ahonnan három birtoktestre látnak rá: a Pécsi, a Szekszárdi és a Tolnai borvidéken telepített szőlőkre. A jó tervezésnek köszönhetően hatvan hektárjuk minden ültetvényére jellemző a magas napsütéses órák száma, mely kedvező esetben több mint 2100 órát jelent évente.

A mecseki borok természetesen a frissességre, üdeségre hangszerelve jelennek meg, a szekszárdiak pedig a terroir jellegét megtartva fűszeresek, kellemesen savasak. A tolnai birtokrész sajátos módon hat méterre kezdődik a szekszárditól, de határnak, ugye, lenni kell.

Weklerék az induláskor korrekt ivóborokat terveztek, s ezt teljesítették. Boraik nagy részét a nagy élelmiszer láncok értékesítik, mint hírlik, megfelelő pörgési sebességgel, s talán tíz százalékot ér el a rejtőzködő faluban történő vásárlás. A rövid múltra visszatekintő vállalkozás szőlész-borász mindenese Radó András, aki Kecskeméten diplomázott. A tulajdonost rajta kívül a család segíti a munkában.

A közeljövő feladata lesz az augusztusban piacra dobott 2008-as prémium borok (pinot noir, merlot, cabernet franc, kékfrankos) bevezetése a piacra és a fogyasztói visszajelzések beépítése a borkészítő munkába.