Vylyan Zrt.

Villányi borvidék

nemzetközi elismerés Hazai aranyérem
Cím: 7800 Kisharsány, Fekete-hegy
Weboldal: www.vylyan.hu
E-mail cím: [javascript protected email address]
Telefonszám: 72/579-701
Vylyan Zrt. Vylyan Zrt.

Az Év Pincészete 2008

A 2008. évi nyertessel vált teljessé a sor, mivel a Vylyan nélkül nehéz lett volna elképzelni a nyitó hetest. Ez a kisharsányi székhelyű, a villányi hagyományvilágba és a rendszerváltást követő törekvésekbe megújító szándékkal belépő vállalkozás egyszerre európai és magyar. A kezdetektől igen merészen a csúcsminőséget célozták meg, és az alapító Debreczeni Pál szándékaihoz másfél évtizede ragaszkodnak kitartóan. Máshol a termékpiramis alján megjelennek a költségkímélő engedmények, itt nem. A Vylyan 125 hektár ültetvényének minden szegletében a magas minőség, a szigorú terméskorlátozás, a pontosan végzett munka az úr, és ez az igényesség hat a pincében, a marketingben és az értékesítésben is.

Figyelmes fogyasztó 1997-ben találkozhatott az első Vylyan-palackokkal. A Villány középkori nevét viselő birtok ekkor már hatéves múltra tekinthetett vissza, hiszen az első területeket Debreczeniék még a rendszerváltás nyüzsgésében vásárolták meg. 1992-ben, amikor az egész országban még az óvatos fejlesztések időszakát éltük, a Vylyan harminchat hektár szőlőt telepített. Két évvel később, az első kékoportó és cabernet sauvignon letöltésének idején kezdődött a háromhajós pince építése a Fekete-hegyen.

Innen már nem volt megállás. 1995-ben újabb tíz hektár szőlőt telepítettek és elkészítették a cég egyik vezető termékét, a Montenuovo Cuvéet. Ez a tipikusan villányi nagy bor egyszerre tiszteleg a termő táj hagyományvilága és az egykori birtokos, Montenuovo Nándor herceg emléke előtt. A cuvée nagy föltűnést keltett, a külsejében és tartalmában is emlékezetes termék révén Debreczeni a legismertebb borászati vállalkozók közé került. Debreczeniék azt hihették, minden a helyére került, erre következett a nagyon gyönge 1996-os évjárat, s vele az elbizonytalanodás. Ebben a zavarba ejtő évben és 1997-ben összesen további kilenc hektárt telepítettek s közben kiépítették a saját értékesítési hálózatukat. Az útkeresést mutatja, hogy később külső értékesítési rendszerre helyezték rá boraikat, majd 2003 végén újra a saját értékesítés már egy emeltebb szintű szisztémáját indították el.

Az 1994-ben elkezdődött beruházást 1998 nyarán sikerült befejezni. Az akkor épült magántulajdonú pincék legszebbikét a szőlő önsúlyának szabályaira tervezték: a leszüretelt gyümölcs a gravitáció hatása alatt szédül a földolgozóba, hogy minél kisebb bántódás, gyötrődés érje. A bor a préselés után szintén a gravitációs törvények hatása alá kerülve jut le a pincébe. Az almasavbontás egy részét hatalmas ászok hordókban fejezik be, majd a bort átfejtik a barrique hordókba.

Ezt a technológiai sort a palackozás zárja. Az 1998-as évjárattól már minden bor a kisharsányi pincében került palackba. A következő esztendő az irodákat is megérlelte. A társaság menedzsmentje végre egy fedél alatt dolgozhatott. 1997-ben a bordeaux-i nagy vásárt szervező Vinexpo közreműködésével tűntek föl Hong Kongban, ahol azonnal szembesülhettek a nemzetközi trendekkel és az ázsiai piac igényeivel. 1999 több szempontból is a fordulat éve volt. Ebben az esztendőben lépett ki a cég az európai porondra, mégpedig önálló standdal, s egyenesen a világ legfontosabbnak tartott kiállításán, a bordeaux-i Vinexpon. Debreczeniék úgy vélték, hogy a pápa a 2000-ik évet duenniumnak fogja elnevezni, ezért új cuvée-jüket ezen a néven dobták piacra. A pápa mást gondolt, de a Duennium Cuvée azóta is kissé a Montenuovo Cuvée elé kerülve viszi a társaság jó hírét.

A 2000-es évben a londoni borvásáron is önálló standdal jelentkeztek és ezt a szokásukat a későbbiekben is megtartották. Ez a kitűnő évjárat, majd a nagyszerű 2002-es és a hihetetlenül jó 2003-as további lökéseket adott az 1999-ben elhatározott új telepítési szisztémához. A hektáronkénti hétezer tőre való átállás magasabb minőséget és a gazdálkodásban nagyobb játékteret biztosít.

A nemzetközi borversenyek sikerei újabb és újabb megerősítést jelentettek a borászat döntéshozói és más munkatársai számára. A Vylyan 1994-es kékoportója volt a villányiak első aranyérmes bora a bordeaux-i Vinexpón, majd szép sorban jöttek az érmek Portugália, Olaszország, Anglia és Japán legnagyobb versenyeiről.

Az alapító 2004-ben bekövetkezett váratlan halála után a feleség, Debreczeni Mónika vette át a birtokigazgatói feladatkört. Kitartásukat, következetesen végig vitt koncepciójukat, igényességüket és Ipacs Szabó István főborász szaktudását honorálta, igen helyesen, a döntéshozó grémium az Év Pincészete díj odaítélésével.

Kapcsolódó hírek

Borséta és kóstolás októbertől a Vylyan Pincéjében

2021.10.22. A kisharsányi Fekete-hegyen októbertől új kezdeményezésnek örülhetnek a borkedvelők. Tovább

Borséta és kóstolás októbertől a Vylyan Pincéjében
Ha Villány, akkor cabernet franc

Ha Villány, akkor cabernet franc

2012.03.15. Különösen erős hangsúlyt fektet a Villányi borvidék arra, hogy megértesse: a cabernet franc, ami nagyon ritkán szerepel önmagában, fajtaborként, itt igazi otthonra lelt. Tovább