Vincze Béla

Egri borvidék

nemzetközi elismerés Hazai aranyérem
Cím: 3300 Eger, Mester u. 2.
Weboldal: www.vinczepinceszet.hu
E-mail cím: [javascript protected email address]
Fajtaösszetétel: Chardonnay, pinot noir, kékfrankos, cabernet franc, cabernet sauvignon, merlot, blauburger, syrah.
Vincze Béla Az Év Bortermelője 2005.

Az Egerben született tarnaleleszi Vincze Béla első generációs borász. A középiskolában egészen jó volt biológiából és kémiából, s mivel nyert is egy városi pályázaton, amelyben az Eger-környéki szőlők leírása volt a téma, egyenes útja vezetett a kertészeti egyetemre. Nos, a géptant nem szerette meg, sőt még borász sem akart lenni, így kötött ki az Egri Csillagok Tsz-ben mint laboráns. Ami pincemunkási feladatokat is feltételezett. „Állandóan fekete volt a kezem a vörösbor miatt. Lányokkal csak hátra tett kézzel mertem beszélgetni” – emlékezett a katonás időkre.

Ez volt az az időszak, amikor a teljes érési ciklushoz előre, íróasztalnál szervezték meg a szüretet, függetlenül az érés fokától. A téeszből csővel nyomták át a mustot az Egervinnek, bajlódjanak a kezelésével a kombinátnál. Közelgett a rendszerváltás, Vincze Béla a pince vezetője lett, néha egészen szép tételeket is készíthetett. Persze csak azért, mert odajártak egyeztetni a megyei pártelvtársak. A történet folytatása is szocialista árnyalatú. Az Egervin tönkrement és magával rántotta az egri szőlőterületek 95 százalékát művelő szövetkezetet. Pereskedés, majd szétírás következett: a tagok előbb bérelhették, aztán meg is vásárolhatták a területeket.

Így lett magánzó a rendszerváltás hajnalán Vincze Béla, aki 12 hektárral vágott bele az új módiba. Ez a terület azóta meghaladta a 30 hektárt, közben felépült az új feldolgozó és a látványpince, ahová 280 000 téglát épített be a szekszárdi Heimann Ferenc építőmester

Vincze Béla érzékeny, jó ízlésű, kiváló tudású borász. 2005-ben szinte közkívánatra választották meg az Év Bortermelőjének. A pincészetnél – követendő módon – nem foglalkoznak túl sok fajtával, cserében minden egyes tétel a műfaj mintadarabja.

„Vincze Bélára nagy szüksége van az Egri borvidéknek. Ő az az önállóan gondolkodó, néha önfejű és makacs borász, aki a szüntelen kísérletező kedvének köszönhetően a többiek előtt járva teszi próbára a fajtákat különböző termőterületeken és hordókban. A korát megelőzve hozta be a mediterrán stílust. Most a nagyon koncentrált, erőteljes borok világát vizsgálgatja, ami az ő esetében extrém megoldásokhoz is vezethet. A száraz Mész-hegyre merlot-t telepített. Olyan fajtát, amelyik inkább vízigényes. Gondolhatnánk, hogy ez őrült ötlet, de Bélától kitelik, hogy nagyot húz. Mindenestre elvégez nekünk és helyettünk egy kísérletet. Anno Bordeaux-ból hozott el aranyérmet. Biztosak lehetünk abban, hogy nem zöld bogyókat szüretelt. Most a nagy struktúrákat, a nagy testet keresi, és most abban lehetünk biztosak, hogy ő már lát valamit, amit a többség még nem” – mondta Csutorás Ferenc, egri pályatárs.