Vin Art

Villányi borvidék

nemzetközi elismerés Hazai aranyérem
Cím: Nagyharsány, Kolónia sor 56.
Weboldal: www.vinart.hu
E-mail cím: [javascript protected email address]
Telefonszám: 30/696-4642
Vin Art Koch Csaba többségi tulajdonos, borász

"Három borvidéket tartok nagy vörösboros borvidéknek: Villányt, Szekszárdot és Hajós-Baját" - ad választ a kérdésre Koch Csaba borotai borász, hogy milyen motivációk vitték Jánoshalma szomszédságából Villányba. Koch korábban már vásárolt fel szekszárdi szőlőt, így közvetlenül tapasztalhatta meg, hogy a Hajós-Bajai borvidékről nemcsak a Szekszárdi-hegység, hanem a szekszárdi minőség is jól látható.

Ami Villányt illeti: Koch Csaba 1997 óta tanulmányozza az itteni viszonyokat, de az áttörés évét 2010-ben kell megjelölnünk. Ekkor nyílt meg a gyönyörűen felújított nagyharsányi pinceház és ebben az évben nyerte el a helyi borverseny legmagasabb pontszámát elérve a Villány Város Bora díjat az azóta híressé vált 2007-es premium cabernet sauvignonnal.

A Vin Art Kft. a kezdetekhez képest kissé átalakult: ma már Koch Csaba a többségi tulajdonos (társai: Markos Lajos kanadai befektető és Bakos István), de jó borászként tudja, hogy a folyamatosan fejlesztett borotai gazdaság mellett nem tud teljes értékű munkát végezni a villányi térségben. Így a sokak által jól ismert és nagyra tartott Hriczu Tamásra bízták a napi munka felügyeletét.

A villányi cégközpontban piciny panziót is üzemeltető vállalkozásról mindent elmond a nagyharsányi pincesoron összerakott borászat. A tíz hektárnyi ültetvény termését is feldolgozni kész technológia egy 1905-ben épített pinceházban rendezkedett be, ahol két öreg, de nagy befogadó terű pinceág is rendelkezésre áll.

Koch Csaba a kertészeti egyetem előtt biológia szakra járt a szegedi egyetemre. Szereti a természetet és jó megfigyelőként alkalmazza is az ismereteket. A régiektől hallotta, hogy Diósviszlón a kötött talajnak jó a csapadékmegtartó képessége - ide ültette a sauvignont, hiszen a mai klimatikus viszonyok és az egyenetlen csapadék-megoszlás miatt mára rendkívül fontos lett ez a tényező. És azt is mondták, hogy az Imre-völgy északi oldala adta valaha a legjobb szőlőket - ide került a franc, amitől sokat várnak a befektetők.

Az induló borászat kiváló rozét hozott ki 2010-ben - bátran alkalmazva a sauvignon fajtát. A cégnévvel is vallják: a bor művészet.