Vida Péter

Szekszárdi borvidék

nemzetközi elismerés Hazai aranyérem
Cím: 7100 Szekszárd, Napfény utca 27/A
Weboldal: www.vidaborbirtok.hu
E-mail cím: [javascript protected email address]
Telefonszám: 74/ 317-753, 20/ 911-7239
Fajtaösszetétel: Kékfrankos, kadarka, merlot, pinot noir, cabernet franc.
Vida Péter Kadarkába mélyülő elme

Vida Péter nem illik bele a szülőföldön termelő, az ősöktől minden fogást elleső családi borász típusába, mégis ízig-vérig családi borásznak tekinthető. Csornáról származik, 1964-ben került Szekszárdra a családja, amelyben senki nem foglalkozott szőlővel, borral. "Első generációs borász vagyok" - jelentette ki, holott az édesapja is készített bort. De hogyan is? "Apám, aki szigorú pénzügyőr volt, vásárolt 600 négyszögöl szőlőt, hogy megtanuljunk dolgozni. Az első évben, amikor egyszerű halandók is nevezhettek borversenyre, én apám nevén beneveztem az első kadarkát, amelyet létrehoztam. Apám az újságból tudta meg, hogy Vida Sándoré lett a megye legjobb kadarkája. Azt mondta: meglásd, a jó Isten meghálálja."
A kadarka életre szólóan meghatározta borász útkeresésének irányait. Barátjánál járva egészen fiatalon érintette meg őt a fajta: "a tanyát egy nagyon öreg kadarkaültetvény vette körül, és én nem szőlőtőkéket láttam rajta, hanem öregasszonyokat, akik feketébe vannak öltözve, az ég felé tartják a karjaikat és zokognak. Egy elhanyagolt kadarkaültetvényben gyertyatartók meredeztek az ég felé. Ez a kép nagyon megragadott."
Vida Péter szemlélődő, mélyen gondolkodó és érző ember. Portréin is látszik: inkább gondolnánk aszkéta életet élő költőnek, mint hedonista borisszának. Negyven éve van a szakmában. A debreceni egyetem öntözés és meliorációs szakán diplomázott, majd szövetkezetben dolgozott agronómusként, ágazatvezetőként. 1995-ben döntött az önállóság mellett négy és fél hektárnyi szőlővel. Az azt követő tíz évben többre vitte, mint azelőtt húsz év alatt. Lassan az is kijelenthető, hogy a lágyan gyümölcsös, izgalmas savszerkezetű Vida-borokon generációk nőnek föl.
"Ha egy igazi kadarka előtt megáll az ember, akkor ott meg kell adnia magát. Számomra ő mindig hercegnő lesz. Ha az ember egyszer az életben meglát egy hercegnőt, neki meg sem kell szólalnia, már a tartásából látja mindenki, hogy ő valaki, aki előtt illik meghajolni. A kadarka tartását a nagyon fontos savak adják, egyetlen más kékszőlőfajta sincs Szekszárdon, amelynek ilyen vibráló savai lennének, és ennek a bikavér alkotóelemeként is nagy jelentősége van" - mondja Vida Péter. A hazai borászati társadalomban vannak programalkotó borászok, mint Jásdi István vagy Tornai Tamás, és vannak teoretikusok, mint Szepsy István vagy Kaló Imre. Vida Péter ez utóbbi csoportba tartozik. Élmény vele kóstolni, beszélgetni vagy csak kiülni a Baktára néző teraszra és átengedni magunkon Pilinszky mondatát: "Kimondhatatlan jól van, ami van."
Itt, a Bakta dűlőben földet csak örökölni lehetett, venni nem. Nem véletlen, hiszen ez a fantasztikus adottságú terület szenzációs borokat adott a hazának és a nagyvilágnak. Látták a kommunisták, hogy a földjét szerető szőlőművelő ember a hagyományokra, a családra, a kis közösségekre és persze Istenre épít, elvették a szőlőt és házakat húztak a helyükre. A Taklerek, a Vesztergombiak, a Dúzsik, a Heimannok, az Eszterbauerek és a többiek mutatták meg, hogy az éltető nedvekért folytatott küzdelemben megerősödött szőlőgyökér energiája lakozik a szekszárdi emberben. Milyen szép metafora, hogy Vidáéké itt az utolsó, egybefüggő, majdnem egyhektárnyi ültetvény, ahová a birtokközpont is épült.
"A bor semmihez sem hasonlítható isteni csoda, ami az élővilág és az egész emberiség diadala" - mondja, mondogatja igen gyakran Vida, akinek a neve spanyolul életet jelent. Ezért is nevezi így prémium kategóriás borait. Mint említettük, Vida Péter felmenői között senki sem foglalkozott hivatásszerűen a földdel, így ő sorsszerűnek éli meg különleges vonzódását az élet egyik őseleméhez.
Vida Péter kedvenc gondolatmenete, amit csaknem minden kóstolón, borbemutatón elmond: Egyik kedves tanára felmutatta a metszőollót. Tudják, mi ez? A metszőolló, válaszolt kórusban az osztály. Nem, ez a kulcs a pincéhez.
A 2011-es esztendő Év bortermelőjének nem csak a pincéhez van kulcsa, hanem a borértő emberek szívéhez is.