Vesztergombi Ferenc

Szekszárdi borvidék

nemzetközi elismerés Hazai aranyérem
Cím: 7100 Szekszárd, Borkút u. 3.
Weboldal: www.vesztergombi.hu
E-mail cím: [javascript protected email address]
Telefonszám: 74/511-846
Fajtaösszetétel: Kékfrankos, cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc, pinot noir, ezerfürtű, kadarka, portugieser.
Vesztergombi Ferenc Vesztergombi, a bikavérember

Vesztergombi Ferenc régi motoros, hiszen 1970 óta készít bort. Másfél évtizede dolgozik a családi pincészetnél fia, az ugyancsak borász végzettségű, karakán kiállású Csaba. Az Év Bortermelőjének felmenői között sokan foglalkoztak szőlővel, de volt közöttük koronaőr is. Sok mindent elmond a gyökerek erősségéről, hogy Szekszárd első hegybírája a 18. század közepén Vesztergombi György volt.

Vesztergombit nemesi tartás, olykor érdes stílussal takargatott, lobbanékony, nagy szív, valamint egészséges, az öniróniát is bőven alkalmazó humorérzék jellemzi. Hogy ez mennyire jön át a borain? Nem tudni. Az viszont biztos, hogy Vesztergombi ugyanolyan rigorózus módon szigorú önmagával (és fiával), mint a szomszédos Villányban Tiffán Ede. És ugyanolyan keményen védi a tradíciókat. Nem meglepő hát, hogy egyrészt a kadarka, másrészt a bikavér áll gondolkodása homlokterében.

"1998-ban három francia borász kolléga járt nálam és nem voltak hajlandóak mást kóstolni, csak kadarkát. Majd hogy nem azt mondták, hogy unják a világfajtákat. Szép sorban, évjáratonként itták, és ízlett nekik. Az elsőt, az 1994-est nem akartam nekik megmutatni, mert nekem nem tetszett. Unszoltak, elővettem. Aztán lepirítottak, hogy ezt a szép, a francia ízlésnek nagyon tetsző, telt bort miért rejtegettem előlük. Ekkor értettem meg, hogy a kadarkában óriási tartalékok rejlenek" - fogalmazott Vesztergombi Ferenc. Ide illesztendő adat: a ruszti borakadémián az 1999-es, Vesztergombi-féle Szekszárdi Kadarkát mutatták be tananyagként. A borász el is szokta mondani, hogy a burgundiai pinot noirt nem illik összehasonlítani a bordeaux-i cabernet sauvignonnal, s aki ebből nem érti a kadarkára levonható következtetést, az ne vegyen a kezébe többé dugóhúzót.

A kadarka tiszteletére jellemző, hogy a kékfrankos alapú, közkedvelt rozéban is a kiegészítő elem ez a fűszeres borfajta.

A híres, 1997-es Vesztergombi-féle bikavér alapbora is a kékfrankos volt, ehhez jött a merlot, a cabernet sauvignon és a kadarka. Ez a recept nincs messze a hagyományos, gránátvörös színű Szekszárdi Bikavértől, mivel az a kékfrankos, a merlot és a kadarka jó tulajdonságai révén volt oly karakteres, fűszeres, zamatos és testes. Mint láthatjuk, a modern kor egyedül a cabernet sauvignont építette be a cuvée-be, a merlot pedig a múltból maradt ránk. Vesztergombi a 6-os út melletti, tornyos pincéjében szívesen és hosszasan tud beszélni a bikavér összetevőiről. Ilyenkor aztán azt is kifejti, hogy "egy bikavért a kadarka tesz bikavérré."

Hogy milyenek a Vesztergombi-féle vörösborok? Van-e egyedi stílusuk? Úgy érzem, kijelenthető, hogy ez a kemény ember mokány borokat szeret készíteni. Nem enged a fának, azaz nem hangsúlyozza egyáltalán a barrique hordótól kapható vaníliás pluszt, de nem enged a lekvárnak sem, tehát marad a szekszárdi vonalon: a bor legyen inkább tüzes és fűszeres, mint behízelgő.