Tiffán Imre

Villányi borvidék

Hazai aranyérem
Cím: 7772 Villánykövesd, Pincesor utca 13-15.
Weboldal: www.tiffan.hu
E-mail cím: [javascript protected email address]
Telefonszám: 72/492-446, 30/227-2563 (ifj. Tiffán Imre)
Fajtaösszetétel: Olaszrizling, kékoportó, kékfrankos, cabernet franc, cabernet sauvignon, merlot.
Tiffán Imre Ifj. Tiffán Imre

"Hogy mi a fő üzenetünk? Maga a bor!" - válaszolt a mérnökből lett borász racionalitásával ifjabb Tiffán Imre, amikor azt firtattuk, a borútikönyvben mire helyezzük a hangsúlyt. Azután kiegészítette magát: "és persze a vendéglátás".

A hesseni gyökerű Tiffán család Mária Terézia uralkodása idején települt a villányi borvidékre. Tiffán Imre és fia már a kilencedik generáció a családban, akik szőlőműveléssel és borkészítéssel foglalkoznak. Az édesapa a helyi állami gazdaságban tanulta a szakmát és itt tett szert vezetői gyakorlatra is. A családi vállalkozásban egészen mások a méretek: 1992-ben 7 hektáron kezdtek, majd a területeket nem növelve, de némi alapanyagot felvásárolva folyamatosan fejlesztették az ültetvényt és a pincészetet. Ma évente 40 000-50 000 palack bort állítanak elő. A szőlőtermelés és borkészítés összes fázisát saját kezűleg végzik, pincészetükben hagyományos eljárással készítik boraikat. 2000-től pincészetük csúcsbora a Tiffán Limitée.

A villánykövesdi műemlék pincesoron található négy takaros pincéjükben fogadják egész évben a borkóstolóra, borvacsorára, vagy egy hangulatos családi-baráti összejövetelre vágyó vendégeket. Az U-alakú, száz négyzetméteres pincéből és a kóstolóterekké átalakított présház-együttesből árad a bor és a vendég szeretete. A pincészet borban és hidegtálban is ragaszkodik a kézművességhez. Saját füstölővel rendelkeznek, innen szalad a disznó sonka, kolbász, stifolder, kulen és disznósajt formájában a vendég tányérjára.

Tiffánék kedvelik a gyümölcsös, lekerekedett, lágyabb vonalvezetésű borokat. A borvidék túlzottan barrique-os közelmúltjából sem vették ki a részüket. Maradtak a megkezdett, kézműves úton. Minden műveletet a saját kezükkel végeznek el és nagyon odafigyelnek a borok optimális érlelési idejére. Természetesen hordóban. Az egyik szakíró Villány lágy és buja érintésének nevezte vörösboraikat. Jellemző, ahogyan a portugieserről gondolkodnak: "Igaz, hogy nem ad minden évben nagy termést, mi mégis arra törekszünk, hogy a régi vágású, vastag kékoportót készítsük el."