Taschner Kurt

Soproni borvidék

nemzetközi elismerés Hazai aranyérem
Cím: 9400 Sopron Balfi út 164.
Weboldal: www.taschnervin.hu
E-mail cím: [javascript protected email address]
Telefonszám: 99/506-605, 20/931-5225
Fajtaösszetétel: Irsai olivér, korai piros veltelini, zenit, kékfrankos, zweigelt, cabernet franc, cabernet sauvignon, pinot noir.
Taschner Kurt Útban a legnagyobbak közé

Taschner Kurt közismerten szenvedélyes elkötelezettséggel foglalkozik választott és egyben őseitől örökölt szakmájával. Ezt az elmélyültséget honorálta a Magyar Bor Akadémia, amikor előbb tiszteletbeli, majd rendes tagjai sorába emelte.

A 26 hektáros családi vállalkozás kertészetileg is szépen gondozott központja Sopron és Balf között, gyönyörű környezetben áll. Taschner Kurt több generációra visszavezethető poncichter család örököseként műveli a szőlőtermesztés és a borkészítés tudományát. A város környékén és a Fertő tó partjára néző dombokon elszórtan található birtokrészek egytől egyig alkalmasak arra, hogy kiváló alapanyagot biztosítsanak a borászatnak.

A kommunizmus nehéz éveiben, amikor kereskedelmi mennyiséget csak a közösben lehetett előállítani, Taschner Kurt nagyapja bort mért ki a saját háza kertjében álló borkimérésben, kertészmérnök édesapja pedig a helyi termelőszövetkezet szőlőit gondozta, a saját szőlők mellett. Nem volt kérdéses, hogy mi lehet a folytatás, csak épp a hogyanra kellett választ adni. Kurt vendéglátó szakközépiskolában, azután főiskolán végzett, majd volt szállodaportás, személyi titkár, lízing ügyintéző, de közben apjával szorgosan szállította a bort – azaz kannázott, és ha kellett, segített a borászatban. Végül 2001-től három éven át jelentős fejlesztéseket hajtottak végre a feldolgozóban, Kurt is beadta a derekát, azaz elvégezte a Kertészeti Egyetem szőlész-borász képzését, s így megteremtődött az alap a komolyabb munkához. A hibátlan szőlő, a kiváló technológia és a borász gondossága révén a fehérborok harapni valóan gyümölcsösek, frissek és lendületesek, a vörösborok pedig az új soproni iránynak megfelelően letisztult savszerkezetűek, fajtajellegesek, gyümölcsösek és zamatosak.

A pincészetben 50%-ban vörös, 30%-ban fehér, 20%-ban rozé bor készül. A borász nem rest kísérletezni, minden évben előáll egy-két érdekességgel. „Mindig kell valami újat csinálni ahhoz, hogy az ember ott maradjon a piac első vonalában” – nyilatkozta a Borigónak. Taschner Kurt piacos szemléletű, de értékőrző borász, aki a legjobb úton jár afelé, hogy a legnagyobbak között emlegessék.

Taschner Kurt egyedi stílusú borász. Széles szortimentje minden egyes darabján érződik az a tudatosság, hogy a gyümölcsösséget a savak csiszolják formásra.

Sopronban nem megszokott, hogy a fehérborokra, a gyöngyözőkre és a pezsgőre is ugyanannyi figyelmet fordít a gazda, mint a vörösborokra. Itt azt lehet érzékelni, hogy a borász szívesen kísérletezget a fehér oldalon, míg a vörösöket „csupán” akkurátusan odateszi. Ezt persze úgy kell értenünk, hogy a kékszőlőknél a dűlő, a fehéreknél a borász játékszenvedélye a meghatározó. Így a vörösborok igazi soproni terroir borok, a fehérek pedig üde, dallamos különlegességek.

A Pihenőkereszt nevű területen található borászati központban a vinotékában nem csak szakszerű kiszolgálásban, hanem spontán kóstoltatásban is részesülhet a betérő. Ha van időnk, rendesen elbíbelődhetünk a zamatos borok és pezsgők sorával, kezdve a Zöld Olivér névre hallgató izgalmas üdítőitallal, folytatván gyöngyözővel, rozéval és pezsgővel, de „vágóborként” bevethetjük a ház különlegesen finom szőlőpálinkáját, ami persze törkölyből van, mégpedig lédúsból, hogy rádöbbenhessünk, létezik törkölyszőlőpálinka is.

Ritkaság az önállóan megjelenő zenit (hárs és citrusok), valamint a sárgadinnyés, kedves korai piros veltelini. Családi borászatban nem megszokott, hogy többféle kiváló pezsgőt is lehet kóstolni – hát itt érdemes, mert egyik meglepetésből kortyintunk át a másik szép élménybe.