Tamás Jenő és Tamás Ervin

Balatonfüred-Csopaki borvidék

Volt Dlusztusunk hozzá
Cím: 8229 Csopak, Arany János u. 1.
Weboldal: www.tamas-net.com
E-mail cím: [javascript protected email address]
Telefonszám: 70/528-1015
Fajtaösszetétel: Olaszrizling, szürkebarát, sauvignon blanc, tramini, rajnai rizling, cabernet franc, syrah, pinot noir.
Tamás Jenő és Tamás Ervin Tamás Jenő, a bölcsész borász

Tamás Pince, Ervino Kft.

A Jásdi-pince közvetlen szomszédságában élve lélegzik együtt szőlőivel Tamás Jenő nyugalmazott magyar-német szakos tanár és Ervin fia, aki reklámfotográfiát tanult, de művésze lett a szakmájának. Az édesapa Györkönybe, sváb borkészítő közösségbe született, s egész életében arra készült, hogy egyszer minden figyelmét a természetes körülmények között születő bor kösse le. A fiú az apja útját járva lett szemlélődő, a környezetéért felelősséget érző, elhivatott szőlőmunkás és pincemester. E borász szerzőpáros több igényes könyvet adott ki, közülük borisszák számára kötelező irodalom A tőkétől a pohárig című munka. Főbb műveik közé kell sorolnunk, a Paloznak és Csopak szőlőtáblái között húzódó, borturistáknak készített, csodaszép fotókkal és a lelkiismeretet ébresztő szövegekkel kitáblázott Olaszrizling Tanösvényt.

A kicsiny borászat mindössze 4-12, előre bejelentkező vendéget képes fogadni. Kérésre a borok mellé kerül harapnivaló, s megcsodálhatóak a ház asszonyának különlegességei: a syrah borzselé, a fehér- vagy vörösborban elrakott fokhagyma, a salátákhoz ajánlott, ízletes borecet.

Tamásék azt vallják, hogy vétek volna kihasználatlanul hagyni a Balaton víztükréből áradó plusz hőösszeget, ezért hosszú érlelésű, nagy potenciállal rendelkező borokat készítenek. Az olaszrizlingjük egyik változata például mellbe vágóan vastag, a pohárban szinte olajos mozgású, ugyanakkor megőrzi a fajta jellemzőit: fűszeres illatában meghúzódik a keserűmandula jegy.

E közel két hektáros kisbirtok a biodinamikus borkészítésnek köszönhetően (a szőlőben legföljebb rézgálic, a pincében kizárólag kén) csodálatos borokkal ajándékozza meg az értő kóstolót. Egyik méltatójuk azt mondta: "Kétféle ember létezik. Aki szereti Tamásék borait, és aki még nem ivott belőlük." Nos, a 2004-es cabernet franc-t kóstolva, s érzékelve az érett gyümölcsösséggel jelentkező paprikás íz jegyet, eltűnődhettünk azon, hogy vajon miért sikerülhet Tamáséknak hűthető kóracél tartályok és fajélesztő nélkül is ilyen pazar bort készíteniük.

Vörösbor Csopakon? "Bakonyi Károly mondta, hogy ahol jó fehérbor terem, ott jó lesz a vörösbor is" - idézi Tamás Jenő a Csopakon született szőlőnemesítőt. Így illeszkedik a sorba a balatoni borvidékek első syrah-ja, ez a markáns, ropogós különlegesség és a merészen összehozott (syrah, cabernet sauvignon), de a kísérletet visszaigazoló Merula Cuvée. Különleges kísérlet az Észak-Dél márkanéven forgalomba hozott, a Balaton két partjának íz világát összekötő házasítás, amelyben az olaszrizling és a rajnai rizling házasodott egymással. Ha nem lenne könnyen félreérthető, azt mondanám: koncentrált nász.

Mégis ezt mondom, érti, aki érti.

A csúcs pedig az Eposz, a túlérett, töppedt és aszúsodott olaszrizling szemekből készített bor, ami több éves hordós, majd hosszú hónapokig tartó palackos érlelést követően csuroghat poharunkba.

Ha megérdemeltük.

Kapcsolódó hírek

Különleges új bor helyett – must

2021.10.15. Tamásék Csopaki pincészetében a szüret utómunkáival vannak elfoglalva, a must már hordókban, szépen beindult a forrás is. A három és fél hektáros kisbirtokon meghonosított... Tovább

Különleges új bor helyett – must