Takler Borbirtok

Szekszárdi borvidék

nemzetközi elismerés Hazai aranyérem
Cím: 7100 Szekszárd, 1799 Hrsz. Decsi-Szőlőhegy PL. 57.
Weboldal: www.takler.com
E-mail cím: [javascript protected email address]
Telefonszám: 74/311-961
Fajtaösszetétel: Chardonnay, sauvignon, kadarka, kékfrankos, pinot noir, merlot, cabernet franc, syrah, cabernet sauvignon.
Takler Borbirtok Takler Borbirtok

„Engem nagyon sokáig a lehetőségek irányítottak. Szekszárd nem volt olyan gyors sikertörténet, mint mondjuk Villány. Később rajtoltunk. 1996-ban mindössze négyezer palackkal kezdtem, nem volt egy nagy durranás az amúgy szép ’95-ös évjárat. 210 forintért adtam el a kékfrankost. Az 1996-os évjárat nagyon gyenge volt. Az 1997-es viszont már lehetőséget adott arra, hogy elkezdjek megismerkedni a kicsit komolyabb borokkal. Addig csupán ösztönösen, kannás bor szinten készítettük a borokat” – értékelte néhány éve röviden pályájának egyik fordulópontját Takler Ferenc, a 2004-ben megválasztott Év bortermelője.

Amikor a fiait, a híressé lett Takler Trió másik két tagját, az 1976-ban született Andrást és az 1979-es Ferencet kérdeztük, a fordulópontot ők is 1996-97-re helyezték: ők ekkor határozták el végleg, hogy a borászat lesz az életük. „Kétség kívül igaz, hogy a szőlőben nőttünk fel, de ez nem volt annyira meghatározó, mint az, hogy letöltöttük az első palackjainkat és azon láthattam a nevem” – emlékezett az ifjabbik Ferenc.

Az ősi szekszárdi Takler-família családfáján láthatóak Vesztergombiak és Eszterbauerek, mutatván, hogy e térségben nagyon közel éltek egymáshoz a bor művelői.

Takler Ferencnek az élete során keményen meg kellett küzdenie azért, hogy egyáltalán talpon maradjon, és azért is, hogy országos hírű, nagy tekintélyű borásszá válhasson. Az ötvenes években a szüleitől elvettek mindent, ami a paraszti életformához tartozott. 1977-ben, hogy megtörjék a borászattal önálló utat járó gazdák tartását, elvették az ő házát is – legyen a hagyományos szekszárdi szőlőhegy helyén beton és aszfalt. Így aztán két ember helyett, kétgenerációnyi munkát elvégezve érhette csak utol önmagát.

A Takler-borok elképesztően összetettek: egyszerre szekszárdiasan gyümölcsösek és villányiasan tartalmasak. Ráadásul minimum egy fajtában, a kékfrankosban olyan magaslatokra jutott el, ahová korábban csak Franz Weninger ért föl, s még ebben a műfajban is érdemes különbséget tenni. A balfi szőlőkön termett kékfrankos zavarba ejtően vastag, mégis játékos, a szekszárdi dombokon termett pedig hihetetlenül komplex és fűszeres, jellegzetes kerekséggel párosulva. Olyan, amilyennek korábban senki sem ismerte a kékfrankost.

A wellnes szállodával, étteremmel, vinotékával, látványpincével és borszentéllyel felálló patinás borbirtok és kúria sugározza magából az erőt és a bor szeretetét. A hihetetlenül széles szortiment puszta végigkóstolása napokat venne igénybe, ezért indokolt az itt tartózkodás.

A Takler brand sűrített Szekszárd mesterfokon.