Szöllősi Pincészet

Neszmélyi borvidék

nemzetközi elismerés Hazai aranyérem
Cím: 2544 Neszmély, Kásáshegyalja út 6.
Weboldal: www.szollosipinceszet.hu
E-mail cím: [javascript protected email address]
Telefonszám: 20/ 980-9735, 34/ 451-254
Fajtaösszetétel: Irsai olivér, cserszegi fűszeres, ottonel muskotály, királyleányka, müller thurgau, olaszrizling, chardonnay, sauvignon blanc.
Szöllősi Pincészet Szöllősi Pincészet

Az Év Pincészete 2009

1973-ban került kapcsolatba a szőlővel, 1985 óta van saját pincéje, 1999 óta borászati vállalkozása. Szöllősi Mihály lassan a szakma nagy öregjei közé tartozónak vallhatja magát, s ha valaki nem figyelt volna föl a szerény borászra, a díjai, elismerései, illetve az Év Bortermelője választásokon rendszeressé vált döntőbe kerülései egy kis reflektorfényt vet a Hilltop Neszmély "árnyékában" tevékenykedő fehérboros mesteremberre.

Szöllősi az átkosban a Bicskei Állami Gazdaságban kezdett növényvédő agronómusként, majd volt a terület magasabb beosztású vezetője, valamint oktatója, s volt energiája beletanulni a cégvezetésbe is. Közben a növényvédő végzettség mellé begyűjtötte a kertészmérnöki, a mérnöktanári és a vállalkozó szakmérnöki diplomát is. Ha jól figyeljük a számokat (1970-ben született az első, 1994-ben a negyedik oklevél), itt egy tanulni vágyó, kitartó, szorgalmas emberrel van dolgunk. Belső körökben az is köztudott, hogy Szöllősi ma, hatvan fölött sem rest elmenni a kollégáihoz tapasztalatot cserélni.

Aki közelebbről ismerheti, netán kóstolt az archaizáló neszmélyi élményközpontban, igazolhatja, hogy egy végtelenül alapos, akkurátus, ugyanakkor kedvesen közvetlen borász kezében van itt a lopó, a pincekulcs, de még a metszőolló is.

Szöllősi Mihály 1999-ben vásárolta meg Neszmélyben a gróf Zichy Miklós által 1830-ban épített patinás pincét és családi vállalkozásként, némi szövetkezeti háttérrel elindították a Szöllősi Pincészetet. (Szöllősi ma is a Neszmélyi Pinceszövetkezet elnöke.) Ettől kezdve munkáját a szőlészet-borászat határozta meg, amiben a minél kiválóbb minőségű fehérborok előállítását tűzte ki célul. A térségben működő nagyok, Báthory Tibor, Kamocsay Ákos és Malya Ernő stílustanulmányai nyomán nem is tehetett mást Szöllősi Mihály, mint hogy a nyomukba szegődve ő is megteremtse a maga zamatos reduktivitását.

Mondhatni, szerencséje volt, amikor megvette ezt az öt éve nem használt pincét, amiben szabályosan szétporladtak a régi hordók: döntenie kellett, hogy ászok hordókba vagy kóracél tartályokba fektet. Inox tartályokat és a világ egyik legkorszerűbb - PERA típusú - szőlőfeldolgozó gépsorát vette meg. Véleménye szerint ez az eszköz teszi lehetővé, hogy borai különbözzenek az általában ismert reduktív nedűktől. Szöllősi az áztatás híve, azaz órákra héjon hagyja a szőlőt, hogy alaposan kioldódjanak az illat- és zamatanyagok. Szöllősi állítja: ennek az egyébként régi módszernek köszönhető, hogy borai teltebbek, szélesebbek és palackban hosszabb ideig érlelhetők.

Magas minőségét nem csak a rengeteg díj bizonyítja, hanem az is, hogy a Lufthansa járatain sauvignon blanc borát kínálják az utasoknak.

Az Év Pincészete díj a kiváló színvonal mellett azt is honorálja, hogy integrátor pincészetként Szöllősiék a saját, mintegy harminc hektárnyi birtok kétszeres mennyiségén termeltetnek szőlőt, s így a felvásárláson keresztül megélhetést biztosítanak több tucat kistermelőnek.