Szepsy István

Tokaj-Hegyaljai borvidék

nemzetközi elismerés Hazai aranyérem
Cím: 3909 Mád, Batthyány út 59.
Weboldal: www.szepsy.hu
E-mail cím: [javascript protected email address]
Telefonszám: 47/348-349
Fajtaösszetétel: Furmint, hárslevelű, sárgamuskotály.
Szepsy István A feladat: önmagunk megismerése a boron keresztül

A Borbarát alapító főszerkesztője, Alkonyi László szerint, ami Bordeaux-ban a Chateau d?Yquem, az Magyarországon és Tokajban Szepsy István. Csak utóbbinak jobb a bora.

Szepsy István a szakdolgozatát a szőlő talajvédelméből írta. Ez volt a fakultatív tárgya is, amiben már látható a talajismeret iránti fokozott igény. ?Ma már tudom, hogy a borvidék elsőszámú ereje a zeolit alapú talaj? ? mondja mádi otthonának tornácán. Ez a ház, ami egyben a borászat központja is, mintha a tarcali Királyudvar folytatása lenne. Onnan jött el 2006 legelején, hogy immár a saját ura legyen.

"Most már tudom, hogy merre kell haladnom. Mindig hittem, de mostanra értettem meg a lélek útját. Olyanokat gondolok, amelyekért ötszáz éve biztosan megégettek volna. Nincs kárhozat, nincs üdvözülés sem. Isten önmaga megismerésére ad testet a léleknek. És a lélek ott van a kőben, ott van a szőlőben is. Vedd észre magad, ember! Ezt üzeni a szőlő."

Hegyalján a völgyvonulatokban néha néhány méterenként, azaz szőlősoronként változik a talaj összetétele, ami erős hangsúlyt kölcsönöz a dűlőválogatott boroknak. Az egyedi karakterek közötti különbségeket hosszú, elmélyült összekóstolásokkor lehet érzékelni igazán, mikor az ember egyszerre csak rádöbben, hogy egyetlen borász, egyetlen évjáratban, ugyanazzal a technológiával akár hat-hétféle íz világot is képes készíteni.

"Személyesség, alázat, radikalizmus és arisztokratikus igényesség kell, hogy jellemezze a tokaji borászt" - mondta, amikor három éve összegzést kértem. "Le kell vernünk a port a dűlőkről. Hallom, ahogy a legjobb londoni éttermekben a francia sommelier-k mondogatják a tokaji dűlők neveit. Ők már megtanulták, tudják, hogy mit ér" - tűnődik el most.

A Szepsy-birtokon a bornak ma három iránya van. A száraz furmint célja az, hogy ne kelljen többé magyarázkodni. Ezt az erőt tudja Tokaj. Ennek a bornak volt az előképe a Királyudvarban készített Úrágya. Most ez a legerősebb üzenet.

A cuvée édesebb, a szamorodni strukturáltabb. De mindhárom azt mondja, hogy Tokajba elképesztő erőt álmodott a Teremtő.

Szepsy Istvánt 2001-ben választották meg az Év Bortermelőjének. Kapott magas állami kitüntetést, borairól másfél évtizede mindenütt szuperlatívuszokban írnak és beszélnek. Meghódította az Egyesült Államok, Japán és Nagy-Britannia kritikusait, az európai szaklapok csak felsőfokban beszélnek róla. Borai mára a legértékesebb ajándékok közé kerültek.

És még hadd mondjak valamit Szepsyről, a szemlélődő emberről.

A szakirodalom szerint a szőlő nyolc-tíz méter mélyre ereszti le a gyökereit, de ha a talaj adottságai miatt neki kell gyürkőznie, akkor akár tizenkét méterig is lehatol. A borászok szerint az a kívánatos, ha a szőlő nem szenved, de megküzd az éltető nedvekért. Egy időben bizonyos helyeken az ikertelepítést támogatta a szőlész szakma, mivel a két szomszédos tő állandó, érvényesülésért folytatott küzdelméből rendre erős, egészséges fürtök születtek.

Volt, hogy Mádon együtt tölthettem egy fél délutánt Szepsy Istvánnal. Ő az a különc, aki a terméskorlátozást az őrületig, az ásványi ismereteket a professzori szintig, a szemlélődést egy misztikus istenkereső rajongásáig fokozza. Ha egy hegyaljai szőlőtáblában száz mázsát terem az adott terület hektárja, Szepsynél a zöldszürettel ez lemehet akár huszonhárom mázsáig. A nagyobb köveket ő személyesen ismeri a hegyen: három évtizede minden napfölkelte a szőlősorok között találja, méregeti, igazgatja, számon tartja dűlői minden szegletét. Azt mondja, most már egészen jól érti Istent. "Nincs üdvösség, de kárhozat sincs. Isten végtelen akaratából kap a lélek testet, s amikor a test kilép mögülünk, akkor a lélek mindig egy újabb, remélhetőleg magasabb tapasztalási szintre jut. És van lelke a kőnek, van lelke a szőlőnek is. A bor pedig azt sugallja, hogy vedd észre magad, ember."

Szepsy birtokain mindenütt látni kupacokba halmozott köveket. Amit lesodor az erózió, azt ő gondosan visszahordja a sorok közé. És hát a gyökérzet. "Tudod-e, hogy miért nem szenved fent a tetőn a növény?" Honnan tudnám? Épp azt hallottam Villánytól Egerig mindenkitől, hogy 2006 sivatagias nyarával új időszámítás kezdődött a szőlős kertekben. Új fajtákra, de legalább is szárazságtűrő klónokra, esetleg az öntözés engedélyezésére van szükség. "Azért, mert a szőlő csodálatosan szabályozza önmagát. A csapadék negyede az agyagos felszín közelében marad meg, a többi leszivárog a töredezett kőzet repedéseibe. A gyökér utánamegy. A szőlőt föntről égeti a nap, lentről pedig a növény hideg, makroásványos vízzel hűsíti magát. Az éréshez feltétlenül szükség van a melegre, sőt a szőlő kimondottan melegkedvelő növény. A sűrű ültetésnél nem is hálálja meg a sok árnyékot. De ha kell, egészen tizennégy méterig is lemegy a vízért."

"Megmérted?" "Természetesen. Metszetet készítettem, s láttam, hogy a gyökér mi munkát végez a vízért - három dimenzióban!"

Kapcsolódó hírek

Szepsy Istvánt a Magyar Érdemrend középkereszttel tüntették ki

2012.03.16. Állami elismerés a mádi borásznak nemzeti ünnepünk alkalmából. Tovább

Szepsy Istvánt a Magyar Érdemrend középkereszttel tüntették ki