Szeleshát Szőlőbirtok és Pincészet

Szekszárdi borvidék

nemzetközi elismerés Hazai aranyérem
Cím: 7140 Bátaszék-Lajvér, Hegyalja utca 2.
Weboldal: www.szeleshat.hu
E-mail cím: [javascript protected email address]
Telefonszám: 30/523-0705, 74/506-156, 30/500-2825
Fajtaösszetétel: Merlot, kékfrankos, cabernet sauvignon, cabernet franc, pinot noir, syrah.
Szeleshát Szőlőbirtok és Pincészet Szekretár János

Amikor föltettem magamnak a kérdést, hogy mi jut elsőre eszembe a Szeleshátról, azt válaszoltam: a melegség. És másodszor: Akkor is a melegség. Nincs mit tenni, be kell vallani, hogy a szép savak ellenére is a lágy, bársonyos, asszonyos kedvesség érzete áradt szét bennem, s első kortyra megszerettem a boraikat.

A Somogyból származó Szekretár János kertészmérnök és kerekegyházi felesége, Krajcsovszki Ágnes borász a szőlészettel kezdték szakmai pályafutásukat. Először Villányban, majd Bátán, később Tolnán foglalkoztak ültetvényekkel. Ezután zöldségekkel-gyümölcsökkel foglalkoztak, de a szőlő erősebb kötődésnek bizonyult. Így hát 2001 őszén elkezdték a szőlő telepítését a Várdombhoz közeli Szelesháton, amely hegytetőről a ma már 26 hektáros családi birtok a nevét kapta. Nem volt egyszerű feladat, mert 39 tulajdonostól, szinte lépésről lépésre vásárolták meg a dombtetőt, ami a Szekszárdi dombvidék legdélibb nyúlványa (melegség).

Szekretárék a hajdani, s immár legendássá vált Villányi Állami Gazdaságban egyetemi ösztöndíjasként leshették el főnöküktől, Tiffán Edétől a szakmát. Kollégáik között tudhatták Polgár Zoltánt és Jekl Bélát is. Innen vezetett az út a tolnai termelőszövetkezetbe, majd a privát szférába.

Először a hagyományos kékfrankos, merlot, cabernet sauvignon összetétel jelent meg az ültetvényben, majd újabb és újabb kékfrankosok és merlot-k következtek, s ez a képlet egészült ki a pinot noir, a syrah és a cabernet franc fajtákkal. Ha már a melegséget emlegettük, jegyezzük meg, hogy a merlot a vezető fajta, ami több mint 6 hektárt tesz ki. Az első három évben a termést szőlőként értékesítették neves szekszárdi borászoknak. Így azt is láthatták, milyen minőségre képes más kezében borként a szőlőjük.

Krajcsovszki László szőlészként és tulajdonostársként dolgozik a családi vállalkozásban. A rendszerváltáskor még nagyon nem tudta, mit is kezdjen a diplomájával. Kétszer is nekilódult, s egy-egy évig farmerként dolgozott az Egyesült Államokban. Oregon Államban volt szőlő is, de mégis csak más a szülőhaza.

A világjáró szívesen beszél arról, mi hozta ide őket. A gemenci erdő, a Duna lágy ártere, a mórágyi pincék, a Völgység dombjai, valamint a Sárköz síksága nyújt e pontról körpanorámát. "Lenyűgöző a hely: szép időben a Mecsek legmagasabb csúcsa, a Zengő is kivehető innen. Szeleshátnak hívták a dűlőt a domb tetején, mert tőle délre a dombságot kelet-nyugati irányba átszelő völgyében átcserélődik a Völgység hideg levegője az Alföld melegével. Esténként a Völgységből érkező hideg gyorsan lehűti a szőlőt, ezért nálunk élénkek maradnak a savak. A talajba is rögtön beleszerettünk: magas mésztartalmú, mélyrétegű lösz, több mint felén vörös agyaggal kevert löszös erdőtalajjal, a híres szekszárdi vörösfölddel színezve. A magas vas- és mésztartalom, a klíma sajátosságai és az állandó légmozgás kiváló szőlőtermő területté teszik a dombot. Együtt nagyon jó hatással vannak a harmonikus sav- és tanninösszetételre" - mondja el helyettünk, hogy mi mivel függ össze. Értő fül azt is kihallja, hogy micsoda értékrombolás zajlott (zajlik) a közoktatásban, ahol hazánkat "ásványi nyersanyagban szegény, ipari-agrár országként" azonosították.

Mintha az édent lakótelepi parkolóként írnánk le.

Szóval a szőlőbirtok. Krajcsovszkyék tudatosan Szőlőbirtok és Pincészet meghatározást alkalmaznak saját magukra, mert mindent az ültetvény felől néznek. Természeti emberek lévén innen akartak választani céglogót is. "Vaddisznót akartam a címkére. Sok van errefelé, meg szeretem is. Megy az orra után, töri az utat maga előtt. Azután, a két és fél éves fiam a pince felújításakor mondta, hogy menjünk az oroszlánbarlangba. A barlang persze a romos pince volt, az oroszlán egy apró, régi dombormű a rozsdás vasajtón, amit csak ő vett észre. Így lett oroszlán. Az is erős."